Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Ništa od prodaje stana bez energetskog certifikata!

Vlasnik nekretnine – fizička osoba koja nema energetski certifikat, a nekretninu prodaje ili je daje u najam bit će kažnjena s 10 tisuća kuna, dok su predviđene kazne za pravne osobe daleko veće i iznose do 100.000 kuna.

Nakon ulaska Hrvatske u EU, svatko tko bude prodavao ili iznajmljivao svoju nekretninu, morat će kupcu, odnosno najmoprimcu na uvid dati i energetski certifikat nekretnine, odnosno energetsku 'iskaznicu' stana, kuće ili poslovnog prostora.

Riječ je o dokumentu koji daje informaciju o potrošnji energije u toj nekretnini, odnosno o energetskim troškovima. Vlasnik nekretnine – fizička osoba koja energetski certifikat nema, a nekretninu prodaje ili je daje u najam, bit će, po novom, kažnjena s 10 tisuća kuna, dok su kazne za pravne osobe i daleko veće.

Novim, nedavno izmijenjenim Zakonom o učinkovitom korištenju energije, ta je kazna, za fizičke osobe – vlasnike nekretnine, smanjena za pet tisuća kuna, no zato su pooštrene kazne za pravne osobe – vlasnike nekretnine, koji će, umjesto dosad propisane kazne od 25.000 kuna, za neishođenje energetskog certifikata prije prodaje ili davanja nekretnine u najam, sada plaćati i do 100.000 kuna. S 25 tisuća kuna kažnjava se i pravna osoba – investitor, ako prije početka korištenja građevine, odnosno njezinog posebnog dijela, ne ishodi energetski certifikat.

Izdani certifikat vrijedi deset godina


Investitori svih novih zgrada, za koje se zahtjev za izdavanje uporabne dozvole podnosi od 10. veljače ove godine, moraju ishoditi prije toga i energetski certifikat, što znači da kupci tih stanova ne bi trebali certifikat nakon ulaska Hrvatske u EU više ishoditi sami, piše Novi list.

Vlasnici postojećih, starijih zgrada, bilo da su građene početkom prošlog stoljeća ili u siječnju ove godine, bit će dužni certifikat osigurati i dati ga na uvid potencijalnom kupcu ili unajmljivaču. Ne učine li to, dakle, bit će kažnjeni. Izdani certifikat vrijedi deset godina.

Danas.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.