Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Razdjelnici naši svagdašnji

Članak objavljen pod naslovom Zgrade s razdjelnicima uštedjele na grijanju od 22.lipnja 2012.na portal RM, je ustvari sponzorirani članak koji obiluje poluinformacijama, pa ga tako treba i shvatiti. Tvrdnja da su “Karlovčani koji su prošle sezone grijanja stavili razdjelnike i termostatske ventile ostvarili su uštede od 20 posto” se može predefinirati i reći. “Karlovčani koji su prošle sezone grijanja stavili razdjelnike i termostatske ventile grijali su se manje za 20 posto”.

Nadalje u ovim “uštedama” nisu prikazana ulaganja, već tablica “ušteda” firme “Brunata” koja ugrađuje razdjelnike.

Bilo bi zgodno čuti mišljenja i tvrdnje karlovčana iz Držićeve 5 i Hebrangove 14, a ne onoga tko im je ugrađivao razdjelnike koji ne očitavaju STVARNU potrošnju kako se tvrdi u članku, nego EMISIJU topline iz grijaćih tijela (radijatora).

“U toplijem travnju uštede su se kretale čak do čal 41 posto", kažu iz Brunate.? Ostali potrošači su uštedjeli i do 70%, jer su karlovačkoj Toplani u travnju blokirani računi, pa je prestala s radom, tj. završila je grijana sezona.

Mi u “ROZP” se ne slažemo ni sa tvrdnjom da “Zbog ovih rezultata, napominju, sve je više zgrada koje se odlučuju za ugradnju razdjelnika i ventila.”, jer se vrši pritisak na predstavnike stanara i daju stimulacije, ako “uvjere” stanare da prihvate razdjelnike, pa čak su i kod gradonačelnika Grada Karlovca agitirali da Grad sufinancira ugradnju njihovih razdjelnika, što je gradonačelnik izjavio medijima. A razdjelnici imaju nekakvog smisla kod zgrada koje imaju mjerne instrumente u podstanicama, a to znači oko 30% vlasnika stanova koji koriste usluge toplane. Organizacija „ROZP“ s rezigniranošću tvrdi da je to direktno kršenje Zakona o zaštiti potrošača člana 24 koji za tijelo koje odlučuje o javnim uslugama određuje da sve odluke donosi na: „transparentan, objektivan i nediskriminirajući način

Također u tim velikom uštedama nigdje se ne napominje kolika su ulaganja za ostvarenje uštede od 20%. Točno je da je to moguće ostvariti, ali ugrađivanjem plastične stolarije, toplinske izolacije fasada i zatvaranje prozora za vrijeme grijanja.

Pitamo se je li opravdano na račun “uštede” ugroziti zdravlje, jer neka potrošači pokušaju zamisliti zimu bez otvaranja prozora.

Organiracija “ROZP” i Udruga „USSGK“ savjetuju potrošačima da ta sredstva ulože u rekonstrukciju sustava grijanja i ugrade kalorimetre, gdje će plaćati kao npr. struju, kad zatvore potrošče nema plaćanja. Potrošača pripada po zakonu javna usluga do njegovog stana, a ne to nekakvih podstanica. A tako imaju zgrade na Rakovcu gdje se prošlih godina uvelo centralno grijanje I nove zgrade.

Ne agitiramo protiv razdjelnika i Brunate, niti protiv bilo koje firme koje se bave ugradnjom razdjelnika. No ponuđeni su razdjelnici i ugrađeni prema našim informacijama u Rijeci, Slavonskom Brodu, Zagrebu, Virovitici. U svim tim zgradama gdje su ugrađeni razdjelnici u tim gradovima se nude “tablice ušteda”, a na naš INFO telefon je preko zime stiglo preko 400 upita I savjeta za pomoć, jer su im računi sa razdjelnicima veći nego prije ugradnje. Jedna gospođa iz Zagreba je zvala kojoj su računi veći za 80% I tražila je savjet kako da se riješi razdjelnika.

Pitanje je i zašto u svim narečeni gradovima sve zgrade nisu prešle na razdjelnike?

Jasna nam je reklama firme. Ali naša statutarna i zakonska obveza je informirati i educirati potrošače. Članak 24. Zakona o zaštiti potrošača, određuje da se javna usluga plaća po potrošnji, ne po “procjeni potrošnje”, a razdjelnici ne mjere potrošnju, nego emisiju. Ima li razlike neka potrošači procijene i odluče sami.

 

Predsjednik USSGK
Alen Kristović

Predsjednik Organizacije “ROZP”
Željko Tomašić

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.