Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Prebučna zgrada

Prebučna zgrada bez dozvola Kupnja stana život im je pretvorila u noćnu moru.  Kupnja stana u stambeno-poslovnoj zgradi u Koprivnici za čitateljicu Danas.hr-a bila je velika pogreška.

Ustanovilo se da zgrada nema uporabnu dozvolu i da nije obavljen tehnički pregled. No, unatoč tome u zgradi je otvoren klub, kockarnica i fast food, pa zbog buke stanari noću ne mogu spavati. Već nekoliko godina stanari zgrade u Ulici J. Vargovića u Koprivnici pokušavaju doći do rješenja za svoje probleme. Naime, prilikom kupnje stanova obećano im je da će zgrada dobiti uporabnu dozvolu i tehnički pregled, no to se još nije ostvarilo. FOTO: Kupili stanove pa se gorko pokajali Muke po stanarimaFOTO: Kupili stanove pa se gorko pokajali Nadalje, komunalno poduzeće spojilo im je plinska trošila, za koja se kasnije ispostavilo da nisu smjela biti zidna, a kada su se žalili, rekli su im da se nisu smjeli useliti u zgradu koja nema sve dozvole. Čitateljica iz Koprivnice (podaci poznati redakciji op.a.) koja se javila Danas.hr-u pita se kako im je u tom slučaju HEP mogao priključiti trošila, komunalne službe plin i vodu, a bez ikakvih problema su dobili ateste i sve je uredno naplaćeno. Dodaje da Porezna uprava također nije smjela uzeti svoj dio, kao ni gruntovnica i katastar. Sa svojim problemom već su se javili raznoraznim službama, inspekcijama, gradu, uredu gradonačelnika, policiji i komunalnom redaru, ali ništa nisu riješili. Vrše nuždu po zgradi Dodatni problem, zbog kojeg noćima ne mogu spavati, predstavlja im činjenica da su u zgradi nakon useljenja stanara otvoreni lokali, poput kockarnice, diskokluba i fast fooda, koji rade do 4 sata ujutro, a nemaju suglasnost stanara. ''Objekt nema sanitarni čvor, pa gosti vrše nuždu na našoj fasadi, sve je prepuno smeća, galama do jutra, jer ima i terasu, i sve je, naravno, po zakonu! Kome god smo slali pritužbe na neizdrživost takve situacije, uvijek su odgovarali da oni nisu nadležni. Primjerice kad policiju zovemo zbog buke i galame, kažu da nisu nadležni oni nego grad koji im je dao dozvolu za produljeno radno vrijeme. Kad se obratimo gradu, oni kažu da nemaju ništa s time'', poručila nam je ogorčena čitateljica iz Koprivnice. O cijelom slučaju pokušali smo kontaktirati v.d. gradonačelnice Vesnu Želježnjak, no na naše telefonske pozive nije odgovarala, a do objave ovog članka nije stigao ni odgovor na naša pitanja koja smo uputili putem e-maila. Tihomir Jambrović 12.09.2012.

Danas.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.