Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Kupili stanove pa se gorko pokajali

KAD je nekoliko obitelji kupilo stanove u jednoj stambenoj zgradi nisu ni sanjali da će im, nakon dobivanja uporabne dozvole, u podrumu izniknuti dva ilegalna stana. Nisu sanjali ni da će imati ilegalne priključke na vodovodnu mrežu, vlagu u stanovima... Dobili su te, ali i brojne druge probleme.

Kad su kupovali stanove u zgradi na adresi Put Gvozdenova 341 u Šibeniku, stanari koji se danas bore s nedostacima zgrade, nisu mogli zamisliti što su ustvari kupili. Riječ je o zgradi koja sve donedavno nije imala pristupnu cestu, koja, žale nam se, nema uređen okoliš, nema parkiralište, pješačku stazu...

Sve to ne bi bilo toliko zastrašujuće da nisu nastali i problemi u unutrašnjosti zgrade, u kojoj su se pojavila, kako su nam kazali, dva prije nepostojeća stana.

Do uporabne dozvole stepenice do zida, nakon nje dva stana

"Kad sam kupovao stan pitao sam je li riješeno pitanje pristupne ceste, parkinga i okoliša, a direktor tvrtke Tino d.o.o. Ecio Terlević me uvjeravao da jest. No, mi to do danas nemamo uređeno. Pitali smo ga i kakve to stepenice vode prema podrumu do nekakvog zida, no on je kazao da to nije ništa posebno i da su to samo visoki temelji zgrade. Kad je dobio uporabnu dozvolu taj zid je srušio i ispostavilo se da tamo postoje još dva stana. Dva stana na čestici kojoj su svi oni koji su kupili legalne postojeće stanove u zgradi suvlasnici. Dva stana koja Tino d.o.o. sada pokušava legalizirati i prodati i zbog kojih bi mi, u slučaju da probije vrata i prozore prema van, izgubili uporabnu dozvolu jer izvedeno stanje ne odgovara izvedbenom projektu", žali se Robert Opačak, koji se s drugim stanarima bori protiv legalizacije prije 'nepostojećih' stanova, zbog čega je već kontaktirao i inspekciju.

Istovremeno, Ecio Terlević nam ne zna objasniti kako to da se u zgradi koju je gradio nalaze dva nelegalna stana. Na naše pitanje je li planirao pri gradnji da to možda bude podrum, odgovara: "Ne, takav je bio teren. To je bilo zazidano, a onda su oni srušili zid jer su govorili da im odande dolazi smrad. Ja sam njima dopustio da oni tamo stave neke svoje stvari, ali sad to užasno smrdi i ja ću to morati otvoriti da ne bukne kakva bolest. Već sam prije mjesec dana počeo raditi na zahtjevu za legalizaciju."

'U stanovima prokišnjava, puše kroz stolariju...'

No, ta dva stana nisu jedini problem stanara zgrade. Odmah po useljenju u stanove počelo im je, kažu, prokišnjavati iz tada jedinog neprodanog stana, koji se nalazi na vrhu zgrade. Uz to je bilo još niz nedostataka, kao što je, žale se, mutna voda na tuš baterijama iznad kada i tuševa te, kako kažu, loše postavljeni parketi. Terleviću su se žalili, a kad on nije reagirao obratili su se šibenskom sudu.

"Napravljeno je vještačenje i ja sam to kompletno sanirao. Dva puta sam dizao cijele terase i mijenjao. Sada mi je u zgradi ostala samo sanacija klupčica ispod prozora", pojašnjava nam direktor tvrtke Tino d.o.o. ističući da čeka odluku suda.

Opačak s druge strane tvrdi da je Terlević počeo sanaciju nakon prvog sudskog vještačenja, ali da je nije dovršio, te da voda i dalje curi, a vlaga se širi. Potvrđuje da očekuju novu odluku suda, no dodaje da se od 2008. uz nekvalitetne građevinske radove bore i s vodovodom.

Nevjerojatan način plaćanja vode

"On je nama svakom napravio brojilo, no priključci su nelegalni. Kad smo htjeli plaćati vodu na svoje ime i prema potrošnji, u vodovodu su nam rekli da ne možemo jer nemamo legalni priključak. Priključak glasi na Tino d.o.o. i to bi, navodno, oni trebali riješiti. Terlević kaže da nema ništa s tim, a mi i danas plaćamo vodu tako da se brojilo očita na jednoj susjednoj kući, dostavi nama, a mi onda prema našim brojilima izračunavamo tko je koliko potrošio i novac nosimo u vodovod", nastavlja Opačak.

Terlevićeva je verzija, dakako, nešto drugačija. On nam je kazao da s vodovodom nema ništa, te da su priključci normalni i da problem ne može rješavati on. Također navodi da nema ništa ni s okolišem ni parkiralištem, ali ni pristupnom cestom, koju je nedavno ipak osigurao Grad.

"Nama nikome ni danas nije jasno kako je on uopće dobio građevinsku dozvolu da gradi zgradu na mjestu koje nema pristupnu cestu. No, dobio ju je", kaže Opačak dodajući da jedna stanarka nije izdržala muke koje su prolazili pa je stan prodala. Oni koji su ostali na broju 341 Puta Gvozdenova, kažu, borit će se do kraja da im se nedostaci na građevini isprave, te da dva nelegalna stana nikad ne budu legalizirana.


Izvor: Danas.hr

 

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.