Tisuće stanova prazno

Kriza ,porez na imovinu ili nešto treće!? Tisuće novih stanova prazno .U MEĐIMURSKOJ županiji, prema podacima iz popisa stanovništva 2011. godine,

koje je Državni zavod za statistiku nakon obrade objavio ovih dana, popisano je oko 40.700 stambenih jedinica za stalno stanovanje i 36.000 kućanstava, a u Varaždinskoj 64.900 stanova i kuća naspram 56.000 kućanstava.

Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da u te dvije županije sjeverne Hrvatske nema potrebe za novom stambenog izgradnjom kad je toliko stanova i kuća više od broja kućanstava. Dragutin Matotek, ugledni građevinski stručnjak iz Čakovca, slaže se s tim, no problem je, dodaje, u raspodjeli. Praznih stanova i kuća ima viška, ali nisu dobro raspoređeni. "Mnogo je kuća po selima u kojima nitko ne stanuje jer su kupcima primamljiviji gradovi ili druga veća naselja sa školom i vrtićem, pa u tim sredinama ima veće potrebe za stanovima i kućama. Ima sela u kojima pada broj stanovnika, pa je zato i veći broj praznih kuća", pojašnjava. "Ako baš nije nužno iz egzistencijalnih razloga, vlasnici stare kuće čuvaju za neka bolja financijska vremena, samo da ih ne moraju prodati po nižoj cijeni. Imate kuća koje imaju po šest ili sedam vlasnika koji su je naslijedili, a svaki bi htio velik novac. Kažu bumo pričekali bolja vremena. S druge strane, gradovi i općine proširuju građevinske zone, grade komunalnu infrastrukturu, od struje, vode i plina do rasvjete i cesta, a sve to košta i troši energiju", ističe Matotek. Po gradovima, u Čakovcu je oko 1100 stanova viška, a u Varaždinu 2300. Slično je i u Koprivnici. Prostora ima, ali nisu dobro raspoređeni po gradovima i selima u županijama Vlatka Petrinec Vabec iz ABC nekretnina u Čakovcu kaže da se dio tih popisanih stambenih jedinica vjerojatno iznajmljuje. Upozorava daje tržište nekretnina u posljednje vrijeme u kolapsu, a posebno se stanje pogoršalo nakon najave uvođenja poreza na imovinu. "Od tada sve je stalo! Oni koji su nešto uštedjeli i htjeli bi uložiti u nekretninu koja im ne treba za stanovanje, ne znaju hoće li i njih zakačiti taj porez. To ne znaju ni investitori koji bi gradili stanove. Hoće li odmah morati platiti porez za stanove koje će prodavati možda pet ili deset godina? Puno je nejasnoća, a najavom tog poreza nastala je panika. Ljudi čekaju što će se dalje događati", upozorava V Petrinec Vabec.

predstavnikstanara.hr