Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Tisuće stanova prazno

Kriza ,porez na imovinu ili nešto treće!? Tisuće novih stanova prazno .U MEĐIMURSKOJ županiji, prema podacima iz popisa stanovništva 2011. godine,

koje je Državni zavod za statistiku nakon obrade objavio ovih dana, popisano je oko 40.700 stambenih jedinica za stalno stanovanje i 36.000 kućanstava, a u Varaždinskoj 64.900 stanova i kuća naspram 56.000 kućanstava.

Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da u te dvije županije sjeverne Hrvatske nema potrebe za novom stambenog izgradnjom kad je toliko stanova i kuća više od broja kućanstava. Dragutin Matotek, ugledni građevinski stručnjak iz Čakovca, slaže se s tim, no problem je, dodaje, u raspodjeli. Praznih stanova i kuća ima viška, ali nisu dobro raspoređeni. "Mnogo je kuća po selima u kojima nitko ne stanuje jer su kupcima primamljiviji gradovi ili druga veća naselja sa školom i vrtićem, pa u tim sredinama ima veće potrebe za stanovima i kućama. Ima sela u kojima pada broj stanovnika, pa je zato i veći broj praznih kuća", pojašnjava. "Ako baš nije nužno iz egzistencijalnih razloga, vlasnici stare kuće čuvaju za neka bolja financijska vremena, samo da ih ne moraju prodati po nižoj cijeni. Imate kuća koje imaju po šest ili sedam vlasnika koji su je naslijedili, a svaki bi htio velik novac. Kažu bumo pričekali bolja vremena. S druge strane, gradovi i općine proširuju građevinske zone, grade komunalnu infrastrukturu, od struje, vode i plina do rasvjete i cesta, a sve to košta i troši energiju", ističe Matotek. Po gradovima, u Čakovcu je oko 1100 stanova viška, a u Varaždinu 2300. Slično je i u Koprivnici. Prostora ima, ali nisu dobro raspoređeni po gradovima i selima u županijama Vlatka Petrinec Vabec iz ABC nekretnina u Čakovcu kaže da se dio tih popisanih stambenih jedinica vjerojatno iznajmljuje. Upozorava daje tržište nekretnina u posljednje vrijeme u kolapsu, a posebno se stanje pogoršalo nakon najave uvođenja poreza na imovinu. "Od tada sve je stalo! Oni koji su nešto uštedjeli i htjeli bi uložiti u nekretninu koja im ne treba za stanovanje, ne znaju hoće li i njih zakačiti taj porez. To ne znaju ni investitori koji bi gradili stanove. Hoće li odmah morati platiti porez za stanove koje će prodavati možda pet ili deset godina? Puno je nejasnoća, a najavom tog poreza nastala je panika. Ljudi čekaju što će se dalje događati", upozorava V Petrinec Vabec.

predstavnikstanara.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.