PRVI PUT ZAJEDNO

Pomoćnica ministra u MInistarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Ana Pavičić Kaselj, prva predstavnica resornog ministarstva koja je sudjelovala na skupu koji je organizirala Koordinacija udruga stanara Republike Hrvatske u suradnji sa Udrugom gradova u RH i Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci

Na okruglom stolu na temu "Energetska učinkovitost u zgradrstvu" koji je održan u Rijeci 18.05. 2012.g. okupilo se preko 100 učesnika. Sudjelovali su predstavnici suvlasnika, upravitelja zgrada, subjekta iz bankarstva i gospodarstva, regionalnih energetskih agencija, HEP-a, ministarstva gospodarstva i drugi.

 
Posebno značenje je skup dobio u sudjelovanjem pomoćnice ministra u ministarstvu graditeljstva prostornog uređenja gđe. Ane Pavičić Kaselj. Ovo je prvi put u povijesti udruga stanara da je na organiziranom skupu sudjelovao netko iz resornog ministarstva.
Dobro je da se može istaknuti da sudjelovanje gospođe Ane pavičić Kaselj nije imalo formalni oblik. Iznijela je značajne informacije. Među prisutne se vratio optimizam nakon višegodišnjih uzaludnih upozorenja o neadekvatnoj zakonskoj regulativi u svezi upravljanja i održavanja stambenih zgrada. Ukazala je da su promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i donošenje Zakona o stanovanju zaista potrebne. Potrebno je ukloniti nelogičnosti kojima se otežano mogu realizirati novi suvremeni programi kojima se postiži i ostvaruje nacionalna strategija, primjerice o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu.
 
Nadu u bolje sutra daje i informacija o nastojanjima Ministarstva da se pripremi poseban program koji bio poticajan za suvlasnike stambenih zgrada u narednom periodu. Uz subvencije i druge oblike olakšica, postigao bi se se i drugi strateški nacionalni cilj , a to je angažiranje građevinskih tvrtki koje su usljed prestanka intenzivne gradnje upale u globalnu krizu.