Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

PRVI PUT ZAJEDNO

Pomoćnica ministra u MInistarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Ana Pavičić Kaselj, prva predstavnica resornog ministarstva koja je sudjelovala na skupu koji je organizirala Koordinacija udruga stanara Republike Hrvatske u suradnji sa Udrugom gradova u RH i Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci

Na okruglom stolu na temu "Energetska učinkovitost u zgradrstvu" koji je održan u Rijeci 18.05. 2012.g. okupilo se preko 100 učesnika. Sudjelovali su predstavnici suvlasnika, upravitelja zgrada, subjekta iz bankarstva i gospodarstva, regionalnih energetskih agencija, HEP-a, ministarstva gospodarstva i drugi.

 
Posebno značenje je skup dobio u sudjelovanjem pomoćnice ministra u ministarstvu graditeljstva prostornog uređenja gđe. Ane Pavičić Kaselj. Ovo je prvi put u povijesti udruga stanara da je na organiziranom skupu sudjelovao netko iz resornog ministarstva.
Dobro je da se može istaknuti da sudjelovanje gospođe Ane pavičić Kaselj nije imalo formalni oblik. Iznijela je značajne informacije. Među prisutne se vratio optimizam nakon višegodišnjih uzaludnih upozorenja o neadekvatnoj zakonskoj regulativi u svezi upravljanja i održavanja stambenih zgrada. Ukazala je da su promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i donošenje Zakona o stanovanju zaista potrebne. Potrebno je ukloniti nelogičnosti kojima se otežano mogu realizirati novi suvremeni programi kojima se postiži i ostvaruje nacionalna strategija, primjerice o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu.
 
Nadu u bolje sutra daje i informacija o nastojanjima Ministarstva da se pripremi poseban program koji bio poticajan za suvlasnike stambenih zgrada u narednom periodu. Uz subvencije i druge oblike olakšica, postigao bi se se i drugi strateški nacionalni cilj , a to je angažiranje građevinskih tvrtki koje su usljed prestanka intenzivne gradnje upale u globalnu krizu.
 

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.