Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Okrugli stol na temu „ENERGETSKA UČINKOVITOST U ZGRADARSTVU“

Dana 18.05.2012. godine sa početkom u 11,00 sati u Rijeci (Sveučilišni kampus u Rijeci- Građevinski fakultet) se održao Okrugli stol“ na temu „Energetska učinkovitost u zgradarstvu“. Suorganizatori su Koordinacija udruga stanara Republike Hrvatske (KUSRH) i Udruga gradova u RH a u suradni sa Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci.

Rasprava se vodila na nacionalnoj razini a sudjelovala je i pomoćnica ministra graditeljstva gđa Ana Pavičić Kaseljte, predstavnici Ministrstva gospodarstva, pet regionalnih energetskih agencija, HEP-a, i Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Među ostalim učenicima su bili predstavnici iz gospodarstva i banaka te upravitelji zgrada.

Iako je ovo gotovo svaodnevna tema, okrugli stol u Rijeci se je razlikovao po tome jer je tema vezana za stambene zgrade koje nemaju pravnu osobnost, i prepuštene su „samoupravljanju suvlasnika stambenih zgrada“ (iako postoji zakonska kategorija –upravitelji zgrada koji djeluju u otežanim uvjetima zbog nedorečenosti nekih zakonskih propisa). Zbog činjenice da zgrade nemaju pravnu osobnost, nemaju OIB, pa se prema tome se mora primjetiti da će se trenutno teško moći pokretati programi od javnog interes.

Udruga suvlasnika stanara Grada Karlovca žali što skupu nisu mogli prisustvovati predstavnici Grada Karlovca koji su se zahvalili na pozivu ali i ispričali se na nedolasku zbog neodgodivih obveza.Također žalimo što je i većina upravitelja bila spriječena na dolasku ali ipak su se uz USSGK pojavili predstavnici „Inkasatora“i predstavnik karlovačke tvrtke „Grama Inženjering“d.o.o, kojima i ovim putem zahvaljujemo na sudjelovanju.

Posebno nas veseli što se na najvišoj državnoj razini počelo voditi brigu oko života u stambenim zgradama i nastojati ćemo se što aktivnije i kvalitetnije uključiti u ovaj projekat.

Jedan od ciljeva Udruge će biti i nastojanje da takav sličan „Okrugli stol“ na ovakvu temu,koja je više nego interesantna pokušamo organizirati i u gradu Karlovcu krajem godine

 

PREDSJEDNIK UDRUGE
ALEN KRISTOVIĆ

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.