Okrugli stol na temu „ENERGETSKA UČINKOVITOST U ZGRADARSTVU“

Dana 18.05.2012. godine sa početkom u 11,00 sati u Rijeci (Sveučilišni kampus u Rijeci- Građevinski fakultet) se održao Okrugli stol“ na temu „Energetska učinkovitost u zgradarstvu“. Suorganizatori su Koordinacija udruga stanara Republike Hrvatske (KUSRH) i Udruga gradova u RH a u suradni sa Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci.

Rasprava se vodila na nacionalnoj razini a sudjelovala je i pomoćnica ministra graditeljstva gđa Ana Pavičić Kaseljte, predstavnici Ministrstva gospodarstva, pet regionalnih energetskih agencija, HEP-a, i Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Među ostalim učenicima su bili predstavnici iz gospodarstva i banaka te upravitelji zgrada.

Iako je ovo gotovo svaodnevna tema, okrugli stol u Rijeci se je razlikovao po tome jer je tema vezana za stambene zgrade koje nemaju pravnu osobnost, i prepuštene su „samoupravljanju suvlasnika stambenih zgrada“ (iako postoji zakonska kategorija –upravitelji zgrada koji djeluju u otežanim uvjetima zbog nedorečenosti nekih zakonskih propisa). Zbog činjenice da zgrade nemaju pravnu osobnost, nemaju OIB, pa se prema tome se mora primjetiti da će se trenutno teško moći pokretati programi od javnog interes.

Udruga suvlasnika stanara Grada Karlovca žali što skupu nisu mogli prisustvovati predstavnici Grada Karlovca koji su se zahvalili na pozivu ali i ispričali se na nedolasku zbog neodgodivih obveza.Također žalimo što je i većina upravitelja bila spriječena na dolasku ali ipak su se uz USSGK pojavili predstavnici „Inkasatora“i predstavnik karlovačke tvrtke „Grama Inženjering“d.o.o, kojima i ovim putem zahvaljujemo na sudjelovanju.

Posebno nas veseli što se na najvišoj državnoj razini počelo voditi brigu oko života u stambenim zgradama i nastojati ćemo se što aktivnije i kvalitetnije uključiti u ovaj projekat.

Jedan od ciljeva Udruge će biti i nastojanje da takav sličan „Okrugli stol“ na ovakvu temu,koja je više nego interesantna pokušamo organizirati i u gradu Karlovcu krajem godine

 

PREDSJEDNIK UDRUGE
ALEN KRISTOVIĆ