Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Sektor upravljanja zgradama u 2016. povećao dobit i investicije za preko 300 posto!

Upravljanje zgradama u Hrvatskoj je, čini se, sve unosniji biznis. Naime, kako pokazuju novi podaci Fine, tom se djelatnošću u nas 2016. godine bavilo 113 tvrtki, u kojima je radilo ukupno 451 radnika.

Broj zaposlenih u djelatnosti upravljanja zgradama u 2016. je porastao 21,9 posto. Naime, u 2015. tvrtke koje se bave tom djelatnošću zapošljavale su ukupno 370 radnika.

Porasli su i ukupni prihodi tvrtki za upravljanje zgradama, i to za 24,8 posto, te su iznosili ukupno više od 141,8 milijuna kuna. Rast bilježe i rashodi, ali znatno manje od prihoda, samo 10,1 posto, te su u konačnici iznosili 117,4 milijuna kuna. Kada se podvuče crta, tvrtke koje se bave upravljanjem zgrada u 2016. godini su ostvarile neto dobit od 18,8 milijuna kuna, što predstavlja rast od čak 322,3 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Fine. Pritom je s plusom poslovalo 80 tvrtki, dok je u gubitku bilo 33 poduzeća iz tog sektora.

U 2016. je porasla i prosječna plaća u djelatnosti upravljanja zgradama, iako tek simbolično, samo 0,6 posto. Prosječna neto plaća u toj je djelatnosti u 2016. godini iznosila samo 3.353 kuna. S druge strane, znatan rast u 2016. zabilježile su investicije u dugotrajnu imovinu, i to za 307,8 posto. Naime, investicije tvrtki koje se bave održavanjem zgrada u 2016. su iznosile više od milijun i pol kuna, dok su godinu ranije iznosile samo oko 371.000 kuna.

Najznačajniji igrač na tržištu upravljanja zgradama u Hrvatskoj je Sollicitudo iz Zagreba, koji je 2016. zaključio s neto dobiti od 13,9 milijuna kuna. Ostale veće tvrtke su Sustenta razvoj i upravljanje, VG tržni centar, Upravitelj gradnja-održavanje i Dinamis projekt. Tih pet tvrtki zajedno ostvarilo je ukupne prihode od 87,6 milijuna kuna, te dobit nešto manju od 16,6 milijuna kuna, a zapošljavale su ukupno 88 radnika.

Sve tvrtke iz djelatnosti upravljanja zgradama spadaju u kategoriju malih i mikro poduzetnika. U privatnom vlasništvu bilo je 108 tvrtki, koje su zapošljavale ukupno 446 zaposlenih, zaključuju u Fini.

Jutarnji.hr

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.