Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Reagiranje USSGK i "Turbina promjena"

Udruga stanara suvlasnika grada Karlovca i Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" reagiraju na današnju vijest objavljeno iz tvrtke Čistoća Karlovac , koja se odnosi na neobjašnjivo ukidanje dosadašnje poslovne prakse kojom su građani jedanput godišnje besplatno mogli dobiti na korištenje kontejner za glomazni otpad,

te uvođenjem metode odvoza prema rasporedu kroz ukupno 38 gradskih četvrti i mjesnih odbora. Kontejner bi po njihovom trebao biti postavljen na jednoj lokaciji u gradskoj četvrti i mjesnom odboru, te bi građani bili prinuđeni na tu lokaciju dovesti otpad. Ovdje govorimo o glomaznom otpadu, koji bi s obzirom na površinu, odnosno veličinu pojedinih gradskih četvrti, a pogotovo mjesnih odbora, morali možda kilometar ili čak i više prevoziti otpad do kontejnera. Što sa mještanima koji nemaju osobno ili teretno vozilo? Na koji način i kako će starije i nemoćne osobe baciti glomazni otpad na veliku udaljenost od njihovog doma? Gdje će ljudi skladištiti glomazni otpad dok se ne postavi kontejner u njihovoj blizini? Na cesti? U dvorištu? Najbližoj šumi?

 Ne razumijemo ovakav potez gradske tvrtke kojim se ukida praksa koja je mnogim građanima slabijeg imovinskog stanja značila mnogo i s kojom se postizao cilj gospodarenja otpadom i recikliranje glomaznog otpada. Pitamo se zašto i tražimo konkretan odgovor, jer jednostrane akcije nikada ne koriste građanima i tražimo da se građanima dopusti ne jedanput godišnje besplatno korištenje kontejnera za glomazni otpad već najmanje dva puta godišnje. U čijem je interesu ovakva odluka?

Izjava da se može pojedinačno zatražiti odvoz glomaznog otpada sa svog obračunskog mjesta pri čemu su građani dužni platiti cijenu prijevoza tog otpada do reciklažnog dvorišta, predstavlja još jedan udar na građane Karlovca, pogotovo one socijalno ugrožene, koji nemaju mogućnost prijevoza na jedino reciklažno dvorište u gradu, te može uzrokovati domino efekt pojave novih divljih deponija glomaznog otpada u  okolici grada, a samim time i nove troškove u proračunu grada, a da ne spominjemo golemi štetni utjecaj na okoliš. Ne plaćamo li i već sad preveliku cijenu Vaših sluga?

Stiče se dojam da nas ovakva odluka vraća dvadesetak godina unazad

Naša reakcija prema  gradskoj tvrtki „Čistoća“ d.o.o u interesu svih korisnika  njenih usluga kojom želimo ukazati na potrebu savjetovanja sa građanima prije donošenja jednostranih odluka bez realnog objašnjenja zašto.

Tko će biti odgovoran za buduće divlje deponije glomaznog otpada u našem gradu?

Ujedno koristimo ovu priliku da najavimo i pozovemo sve zainteresirane na 2. tribinu naših Udruga koja će se održati u srijedu 14. ožujka u Gradskoj četvrti Grabrik s početkom u 18 sati na kojoj će i ova odluka biti jedna od tema.

Karlovački.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.