Projekt ugradnje dizala u višestambene zgrade

U emisiji HTV1 Treća dob, prikazanoj 9. siječnja, predstavljen je projekt ugradnje dizala u višestambene zgrade uz korištenje sredstava iz EU fondova.

Na inicijativu Koordinacijskog odbora društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora se s Hrvatskom udrugom za dizala uključila u taj projekt. S obzirom na to da znatan broj stambenih zgrada visine četiri ili pet katova nema osobno dizalo, otežan je pristup do stanova stanarima takvih zgrada. Prema nekim procjenama na području RH postoji oko 8.500 stubišta u koja bi se mogla ugraditi osobna dizala. Takva ugradnja bi dodatno zaposlila naše industrijske tvrtke koje se bave proizvodnjom dizala i građevinsku operativu koja bi ih ugrađivala. To znači da projekt uz nesumnjiv društveni značaj ima i velik gospodarski učinak. 

S obzirom na to da ostvarenje ovog projekta zahtjeva znatna financijska sredstva, Koordinacijski je odbor zatražio mišljenje Europske komisije o tome može li se u tom ostvarenju računati na sredstva iz fondova EU. U dobivenom odgovoru koji je potpisala povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu, stoji da se u okviru mjera koje obuhvaćaju infrastrukturu za skrb za starije osobe, uključujući stambenu infrastrukturu i njene prilagodbe, može računati na sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Pritom je moguće za takav tip projekta osigurati približno 80% sredstava iz europskih fondova.

U emisiji su, uz Zlatana Fröhlicha, predsjednika Komore Zagreb, sudjelovali Želimir Manenica, predsjednik Koordinacijskog odbora društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske i Biljana Borzan, predstavnica RH u Europskom parlamentu, koji su istaknuli da provođenje ovog projekta treba organizirati tako da bude moguće apliciranje i korištenje sredstava iz EU fondova, što zahtjeva visok stupanj usklađenosti svih dionika u ovom procesu. Tako će se s ovom inicijativom upoznati nadležna ministarstva, predstavnici županija, gradova i općina te svi ostali zainteresirani za ovaj projekt.

HGK