Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Glomazni otpad

Iako se među građanima Karlovca pojavila informacija da više nije moguće od Čistoće naručiti besplatni kontejner za glomazni otpad, iz ove tvrtke to demantiraju.

Jedino što je drugačije u odnosu na prije, kaže direktor Damir Jakšić, jest procedura. Građani, bilo da se radi o obiteljskim kućama ili zgradama, sada moraju ispuniti jedan obrazac.

"Uveli smo reda kako bi se zaustavilo neracionalno korištenje kontejnera. Bilo je onih koji su tri puta naručivali kokntejner, a imali su pravo samo jednom i slično. Mislimo da je kontejner od pet kubika godišnje sasvim dovoljan za jedan stan ili kuću", kaže Jakšić.

Obrazac se nalazi na službenoj internetskoj stranici Čistoće ili u Inkasatoru. On će omogućiti bolje organiziranje raspodjele kontejnera kada ih naručuju npr. stanari iste zgrade.

"Stanovnici skupnog stanovanja kontejnere će moći naručiti putem svojih predstavnika stanara. Cilj je racionalizacija kako nam se ne bi događale situacije poput onih da nam jedan dan ide kontejner za jedan kat sa stotinjak kila otpada, a drugi dan naruči drugi stanar s istog ulaza i stavi jedan televizor itd.", kaže Jakšić podsjećajući da se u pod glomazni otpad ne spada električni, građevinski i bio otpad. Pa se u njih ne mogu bacati stari televizori ili drugi električni uređaji, šuta od uređenja stana ili trva, cvijeće ili borovi koji spadaju pak u bio otpad.

Davanjem besplatnog kontejnera građanima za njihov glomazni otpad, naglašava Jakšić, u Karlovcu se čuva okoliš. Zbog ove aktivnosti u gradu gotovo da više nema divljih odlagališta otpada.

Radio "Mrežnica"

Zahtjev za odvoz glomaznog komunalnog otpada (za građane koji žive u stambenim zgradama) - pdf

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer