Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Kad upravitelj radi u intersu stanara-suvlasnika

Zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i samim stanarima, još jedna je stambena zgrada u Karlovcu postala energetski obnovljena i kao takva puno štedljivija za njezine stanare. Radi se, naime, o zgradi u Smičiklasovoj 13, a kojom obnavlja tvrtka Petračić projekt.

Energetskom obnovom stanari su smanjili potrošnju toplinske energije za 53 posto i time smanjili emisiju CO2 za 9,55 tona godišnje pri čemu je zgrada napredovala za dva energetska razreda, pa će godišnje stanari uštedjeti cca 28.000 kn ili 3,8 kuna po m2 stanova mjesečno. Investicija je iznosila 404.086,33 kn i uključivala je energetsku obnovu krova, fasade, stropa podruma i zajedničke stolarije stubišta, rekao je upravitelj Davor Petračić.

Iako su povećali pričuvu za 2,2 kn/m2, i pored otplate kredita odmah im se smanjuju ukupni troškovi stanovanja zbog izuzetno velike uštede na grijanju po stanu za cca 1.200 kn godišnje, a nakon otplate kredita imaju namjeru smanjiti pričuvu na staro i time štedjeti cca 2.800 kn godišnje na trošku stanovanja po svakom stanu koji se prvenstveno odnosi na grijanje. Vrijeme jednostavnog povrata investicije iznosi 14,48 godina, ali zahvaljujući subvenciji FZOEU od 40%, investicija će im se iz ušteda isplatiti za samo 8,7 godina.

Zgrada u Smičiklasovoj 13 postala štedljiva
Zgrada u Smičiklasovoj 13 postala štedljiva
 
Zgrada prije obnove
Zgrada prije obnove
 

 

KAportal.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer