Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Galama, buka ili lupanje iz susjednog stana

Često nam se javljaju građani sa pitanjima što poduzeti u slučaju kad ih susjed uznemirava vikom, lupanjem ili bukom.  Zbog izuzetno loše zvučne izolacije  međukatnih konstrukcija, u mnogim zgradama dolazi do narušavanja međuljudskih odnosa. "Žrtve" su uglavnom ljudi u čijem susjedstvu žive  "dinamičniji susjedi". 

 1. Posebno je to izraženo  tamo gdje su mala djeca. Djeca se igraju, skaču, bacaju igraće i slično. Ako je ispod tog stana obitelj  koja živi "mirnim životom",vrlo brzo se izgubi strpljenje  i zamoli se susjed da ograniči svoje dinamično ponašanje  barem u određene dijelove dana.
 2. U manjem broju slučajeva, do uznemiravanja dolazi  uslijed sviranja ili puštanja preglasne glazbe.
 3. Evidentirani su i slučajevi  zvukova koji su rezultat hodanja u obući sa  krutim potpeticama ili štiklama.
 4. Buka nastaje  i prilikom adaptacije ili nekih drugih oblika djelatnosti u stanovima.
 5. Od vrsta životinja koje građani drže u stanovima  a najčešće uznemiravaju  stanare su psi.

Kako se zaštititi?

O svakom  od ovih pitanja , najbolje je razgovarati sa susjedima i pokušati naći izlaza kroz uzajamno razumijevanje. 

 1. Najosjetljivije pitanje su djeca. Ograničavanje u ponašanju mogu doživljavati kao stres sa posljedicama  koje mogu ostaviti traga za cijeli život.  Zato preporučamo roditeljima da  pokušaju pronaći adekvatne prostirke ili tepihe  i postave ih u prostrije gdje se djeca igraju kako bi se amortizirali  neželjeni zvukovi. 
 2. Glazba i sviranje instrumenata su već oblici ponašanja koji se uglavnom mogu kontrolirati.  Uznemiravanje se najčešće javlja od strane mlađih osoba tinajdžera. uz pravilan pristup i sve se može riješiti.
 3. Ako se radi o nenamjernom ponašanju, molba susjedima  da prilagode obuću za kretanje po stanu, može biti dovoljna.
 4. Neizbježna je upotreba alata i drugih sredstava prilikom adaptacija ili neke vrste zahvata za rekonstrukcije u stanovima. Normalno je da u tim trenucima dolazi do buke. U ovakvim situacijama, nužno je da se izvođači i vlasnici stanova drže odluke o kućnom redu.

 Što poduzeti ako nema uzajamnog razumijevanja i dogovora?

Ako oblici uznemiravanja imaju obilježja narušavanja javnog reda i mira, potrebno je obavijestiti policiju. Policija će utvrdtiti  postojanje prekršaja M nadležnom sudu dostaviti  izvješće (prijavu).

Međutim u najvećem broju slučajeva, policija ne može utvrditi činjenice koje su dovoljne za pokretanje prekršajnoj postupka.   Svi oblici uznemiravanja prestanu dok se  vidi dolazak policije i ostaje riječ oštećenog  bez mogućnosti dokazivanja. Uglavnom sve ostane na opomenama i upozorenjima.   Zato je najbolje imati svjedoke događanja koji daju izjave  što sud može uvažiti i donijeti pozitivno riješenje. 

Ako se usprkos svim poduzetim mjerama ne spriječi neželjeno ponašanje i čak  se stanje pogorša, oštećenima preostaje pokretanje postupka pred nadležnim  sudom.  Sudu je potrebno dostaviti  materijalne dokaze ili navesti svjedoke . Mogu se koristiti i podatci  o intervencijama policije.

Sud u konačnom riješenu može odrediti obvezujuća pravila ponašanja.

Ako se i dalje nakon pravomoćnih presuda dogodi da iste ne utječu na počinitelje,  od suda se može zahtijevati isključenje iz suvlasničke zajednice.  Za ovaj stadij vam je potrebna konkretna pravna pomoć.

 

USSGK/A.K.

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

 • za pripremu potrošne tople vode,
 • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer