Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Za novi stan dali 1.600 eura po kvadratu, a sada proživljavaju noćnu moru

Voda se slijeva sa zidova, pljesni posvuda. Nije rijetkost da se kupci novogradnji žale na nekvalitetu novih stanova za koje su u pravilu morali podići visoke kredite ili uložiti čitavu svoju ušteđevinu.

Slična je sudbina zadesila i Puljanina Sašu Bestulića kojem je prije pet godina majka kupila novi stan od 36 kvadrata u malenoj zgradi na Šišanskoj cesti, na periferiji Pule. Mislio je da je njegov stambeni problem time riješen, ali nakon nekog vremena počeo je uviđati da stan nije onakav kakav mu se u početku činio.

Početna sreća pretvorila se u noćnu moru kad su po zidovima njegova stana počele izbijati sitne točkice - plijesan.

"Na početku sam mislio stan je nov, zidovi se još moraju osušiti. Cijele sam zime ložio peć nadajući se da će vlaga nestati, ali nema pomoći. Kada pada kiša, voda mi se doslovno cijedi po unutarnjim zidovima i kad prođem rukom bude mokra. Ja tako više ne mogu živjeti!", požalio se Bestulić dok je novinarima Glasa Istre pokazivao svoj stan na Busoleru.

Izvana sve izgleda dobro

Zgrada žute fasade izvana izgleda uredno, ali unutra je potpuno druga priča. Vlage ima posvuda, najviše u spavaćoj sobi i dnevnom boravku, a uz balkonska vrata zbog gljivica su potamnjeli i parketi. Bestulić kaže da je zidove već nekoliko puta prefarbao, ali vlaga uporno i dalje izbija.

Vlasnica drugog stana Keti Bradarić potvrdila nam je priču. Kaže da je situacija i u njenom stanu jednako neizdrživa. Ona u stanu niti ne živi baš zbog tog problema - previše vlage.

"Pokušala sam ga iznajmiti, ali je problem što i po 15 dana znamo ostati bez vode! Puno toga ovdje nije izvršeno kako treba, a stan uopće nije bio jeftin. Platila sam 1.600 eura po kvadratu, a za to sam dobila stan pun plijesni", kazala je Bradarić koja je za svoj stan od 50-ak kvadrata morala podići kredit od 75.000 eura.

Dodaje da je pokušala razgovarati s investitorom zgrade, ali bezuspješno. Zatim je odlučila angažirati građevinskog vještaka, ali kad je saznala da bi je vještačenje koštalo 6.000 kuna, i to bez troškova odvjetnika i eventualnih sudskih tužbi, odustala je.

"Otkuda mi novci za to! Nemam ja švicarsku plaću kao investitor", izjavljuje Bradarić.

Zgrada ima ukupno četiri stana, prodana su dva, a investitor je odbio komentirati situaciju.

Izvor:Glas Istre/Danas.hr
29.04.2014.

 

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer