Vodomjer će nam prepoloviti račun

 Uz puno ideja i nešto odricanja, moguće je i u ovim teškim vremenima održati razinu rashoda u skladu s prihodima. Svakodnevno ćemo objavljivati priče kako se snalaze drugi i što savjetuju.

Iako prvu fakturu tek očekuju, obitelj Cipčić iz Karlovca vjeruje da će zahvaljujući ugradnji vlastitog vodomjera na računima Vodovoda i kanalizacije uštedjeti 120 kuna mjesečno. Mladi bračni par Ivan i Magdalena dosad su toj tvrtki plaćali oko 300 kuna vrijedne fakture, obračunate paušalno, a ukupna potrošnja zgrade dijeli se po broju članova kućanstva. Ubuduće, pak, unatoč tome što su dobili prinovu, dvomjesečnog sina Martina, Cipčići računaju na znatne uštede, zbog čega su i ugradili dva unutrašnja vodomjera, jedan u kuhinji, a drugi u kupaonici.– Dobivali smo račune za 14 kubika vode, pa smo se još u veljači, kad su doneseni novi opći uvjeti gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija, odlučili ugraditi vlastite mjerače potrošnje. Prvo smo za to morali ishoditi suglasnost vlasnika većine suvlasničkih udjela – kaže Ivan.

Naime, u njihovoj je zgradi 61 stan, a kod ishođenja suglasnosti ne treba skupiti potpise većine vlasnika, nego onih čiji stanovi površinom čine većinu u ukupnoj stambenoj površini zgrade. Sada kada se obitelj Cipčić izdvojila, iz ukupne potrošnje zgrade izbacit će se njihov udio, a ostatak preraspodijeliti po ostalim stanovima, ponovno paušalno.

– Nakon što smo prikupili suglasnosti, kupili smo dva atestirana vodomjera koje sam ukupno platio 500 kuna. Baždareni su na pet godina, a ugradio ih je ovlašteni vodoinstalater te napravio zapisnik o izvedenim radovima – ističe Ivan. Radovi su ih stajali 1400 kuna, a očekivanje je da će se za godinu ulaganje isplatiti. Dogovor je da će njihovu potrošnju odčitavati predstavnik suvlasnika-stanara.

– Da je više od polovice stanova ugradilo zasebne vodomjere, potrošnja bi se mogla odčitavati na daljinu – napominje Magdalena.


Izvor: Večernji list