Za neprijavljivanje podstanara kazna do 30.000 kuna!

 Kazne se za neprijavljivanje iznajmljivanja stana, kuće ili sobe kreću od 500 do 30 tisuća kuna pa bi vlasnici stanova trebali razmisliti što im se više isplati.

Rijetki u Hrvatskoj odlučuju se prijaviti podstanare...

Uglavnom, svi koji su oglasili najam stana pristaju na ugovor, ali i upozoravaju da će u slučaju prijave najam biti skuplji.

U to su se uvjerili i novinari Glasa Istre, koji su se javili na najam stanova na području Pule.

Koliko skuplji nisu znali, pa je jasno da nemaju praksu prijavljivati podstanare jer bi u protivnom barem okvirno znali koliko košta najam s ugovorom.

Pitanje je kako se uopće kontroliraju svi oni koji iznajmljuju stanove na crno.

'Češljanje' na terenu


Iz Središnjeg ureda Porezne uprave ne otkrivaju mehanizme kontrole odnosno kako njihovi inspektori na terenu "češljaju" sve one koji krše zakon. Navode da se prikupljaju obavijesti od drugih tijela državne i lokalne vlasti, drugih sudionika poreznog postupka ili drugih osoba, a spominju i očevid i vještačenje no kako konkretno i koliko često provjeravaju stanje na terenu, ostaje nepoznato.

Na području Istre je do 10. listopada ove godine izdano 5.968 rješenja s utvrđenim porezom na dohodak od imovine, što znači da u Istri ima svega 5.968 iznajmljivača, što sigurno ne odgovara činjeničnom stanju. Slično je u mnogim drugim djelovima Hrvatske.

I.B./Glas Istre
16.10.2013