Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Za neprijavljivanje podstanara kazna do 30.000 kuna!

 Kazne se za neprijavljivanje iznajmljivanja stana, kuće ili sobe kreću od 500 do 30 tisuća kuna pa bi vlasnici stanova trebali razmisliti što im se više isplati.

Rijetki u Hrvatskoj odlučuju se prijaviti podstanare...

Uglavnom, svi koji su oglasili najam stana pristaju na ugovor, ali i upozoravaju da će u slučaju prijave najam biti skuplji.

U to su se uvjerili i novinari Glasa Istre, koji su se javili na najam stanova na području Pule.

Koliko skuplji nisu znali, pa je jasno da nemaju praksu prijavljivati podstanare jer bi u protivnom barem okvirno znali koliko košta najam s ugovorom.

Pitanje je kako se uopće kontroliraju svi oni koji iznajmljuju stanove na crno.

'Češljanje' na terenu


Iz Središnjeg ureda Porezne uprave ne otkrivaju mehanizme kontrole odnosno kako njihovi inspektori na terenu "češljaju" sve one koji krše zakon. Navode da se prikupljaju obavijesti od drugih tijela državne i lokalne vlasti, drugih sudionika poreznog postupka ili drugih osoba, a spominju i očevid i vještačenje no kako konkretno i koliko često provjeravaju stanje na terenu, ostaje nepoznato.

Na području Istre je do 10. listopada ove godine izdano 5.968 rješenja s utvrđenim porezom na dohodak od imovine, što znači da u Istri ima svega 5.968 iznajmljivača, što sigurno ne odgovara činjeničnom stanju. Slično je u mnogim drugim djelovima Hrvatske.

I.B./Glas Istre
16.10.2013

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.