Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Koprivničko - križevačka županija uskoro dobiva Udrugu suvlasnika !

            U skladu sa sve većim promjenama u svim segmentima svakodnevice, stanjem u društvu općenito pa tako i u području problematike vezane za stanovanje, i u Koprivničko - križevačkoj županji sve češće je uočljivo da dolazi do sve sporijeg rješavanja zaostalih problema a već dolazi velik broj novih. Na površinu je izašlo nekoliko velikih problema, kao što su da je u Koprivnici velik broj zgrada koje nemaju predstavnika stanara, upraviteljske tvrtke nemaju s kim surađivati a stanari nemaju direktan uvid u poslovanje tih tvrtki i  stvarnu potrebu baš svih događanja vezanih za zgrade ili se problemi razvlače, ili uopće ne rješavaju. Nekolicina građana je i prisustvom na javnoj tribini održanoj u Koprivnici...

povodom procesa legalizacije nezakonito izgrađenih objekata  a i prije uočila neke poprilično važne a neriješene situacije i odlučila se na osnivanje Udruge stanara i suvlasnika zgrada Koprivničko-križevačke županije.

            Osnivačka skupština je održana 8. svibnja 2013., a trenutno se obavljaju posljednje procedure za kompletiranje dokumentacije koju Udruga mora imati po Zakonu o udrugama. No, nije se samo čekalo, u međuvremenu smo uspostavili kontakte s Županijom, gdje je predsjednicu Udruge Vesnu Jedvaj primio gospodin Darko Sobota, dožupan, kojeg je upoznala s namjerama i načinom budućeg djelovanja. Također, obavljeni su i razgovori s gospođom Vesnom Želježnjak, gradonačelnicom te s zamjenikom gradonačelnika grada Križevaca g. Katanovićem i pročelnikom Stambeno - komunalnog ureda g. Nervom. Razgovor je dogovaran i s gradskom upravom grada Đurđevca no, do danas još nije dogovoren sastanak. S postignutim razgovorima i obećanjima za suradnju i podršku aktivnostima Udruge smo zadovoljni. Predsjednica je upoznala sve svoje sugovornike o namjeri suradnje i s upraviteljskim tvrtkama u smislu nastojanja da se potiče aktivnost i samih građana na organiziranje kako je to propisano Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Namjera je primarno poduzeti aktivnosti u tom pravcu pozivom građanima putem lokalnih medija,  na kontakte s Udrugom. Kultura stanovanja bi se morala više promovirati jer, svjedoci smo sve teže ekonomske situacije i socijalnog izoliranja građana pa posljedično dolazi i do manje suradnje među susjedima i sve većeg otuđivanja. Zaboravlja se da su hodnici, krovišta i svi popratni prostori u odnosu na sustanare i suvlasnike isto ono što je građanima koji žive u kućama njihovo dvorište - dakle, svi se prostori moraju održavati zajednički. Problema ima mnogo no, nakon što završi proces registracije, namjera je sazvati konferenciju za novinare i upoznati građane s planom aktivnosti Udruge te ih pozvati na suradnju, razgovore i unapređivanje uvjeta stanovanja zajedničkim naporima.

Za sve dodatne i detaljnije informacije možete se obratiti na broj mobitela 091 789 9393, gospođa Vesna Jedvaj ili na e-mail adresu : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.