Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Sve više kućanstava lažira stanje na plinskom brojilu

 Potrošači bi prije svega zbog vlastite sigurnosti trebali provjeriti ispravnost plinskih trošila, kombi-bojlera i dimnjaka - prvo je što će reći Nikola Liović i Zlatko Tonković, vodeći ljudi osječkog HEP Plina. Razlog susreta s njima sasvim je prozaičan, pred nama je nova sezona grijanja, a plin je jedan od najzastupljenijih energenta osječkih kućanstava. I odmah, nastavno, dvije dobre informacije - plina će...

biti u dovoljnim količinama, a korekcije cijene (uz ogradu “za sada”) neće biti.
- Mi kao distributeri pokrivamo tri slavonske županije, uz Osječko-baranjsku, to su još Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska, ukupno 73.200 potrošača. Prosječna godišnja potrošnja po kućanstvu je 1.300 prostornih metara plina - precizira Liović. Ipak, osjeća se da su vremena sve teža, priljev novih potrošača nije razmjeran broju kilometara novoizgrađene mreže. A i troši se sve manje.
- Naročito se to, nažalost, osjeti u segmentu industrijskih potrošača - nastavlja Tonković, direktor Sektora za pogon i održavanje. Uostalom, dok su kućanstva uredni platiše, upravo je industrija predmetom potraživanja većih iznosa te čest sudionik predstečajnih i stečajnih procesa.
Ali s kućanstvima je drugi problem. I dalje se, naime, otkrivaju potrošači koji su dali napraviti preinake na plinskim brojilima kako bi prikrili stvarnu potrošnju.
- Kada takve otkrijemo, ne preostaje nam ništa drugo nego ih sudski procesuirati. No kod potrošača koji nam se dobrovoljno jave, a i to je sve češće, spremni smo se dogovoriti za model otplate utvrđenog dugovanja - kazuje Tonković. Podsjetimo, prošle smo zime pisali o tome, intervencijom na određenom dijelu brojila može se lažirati potrošnja plina. No za redovitih servisa, koje obavljaju HEP-ovi djelatnici, takva se brojila lako otkrivaju.
- Sve je to opasna igra, u kojoj će svaki počinitelj biti otkriven i sankcioniran - upozorava Tonković.


Izvor: Glas Slavonije

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.