Sve više kućanstava lažira stanje na plinskom brojilu

 Potrošači bi prije svega zbog vlastite sigurnosti trebali provjeriti ispravnost plinskih trošila, kombi-bojlera i dimnjaka - prvo je što će reći Nikola Liović i Zlatko Tonković, vodeći ljudi osječkog HEP Plina. Razlog susreta s njima sasvim je prozaičan, pred nama je nova sezona grijanja, a plin je jedan od najzastupljenijih energenta osječkih kućanstava. I odmah, nastavno, dvije dobre informacije - plina će...

biti u dovoljnim količinama, a korekcije cijene (uz ogradu “za sada”) neće biti.
- Mi kao distributeri pokrivamo tri slavonske županije, uz Osječko-baranjsku, to su još Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska, ukupno 73.200 potrošača. Prosječna godišnja potrošnja po kućanstvu je 1.300 prostornih metara plina - precizira Liović. Ipak, osjeća se da su vremena sve teža, priljev novih potrošača nije razmjeran broju kilometara novoizgrađene mreže. A i troši se sve manje.
- Naročito se to, nažalost, osjeti u segmentu industrijskih potrošača - nastavlja Tonković, direktor Sektora za pogon i održavanje. Uostalom, dok su kućanstva uredni platiše, upravo je industrija predmetom potraživanja većih iznosa te čest sudionik predstečajnih i stečajnih procesa.
Ali s kućanstvima je drugi problem. I dalje se, naime, otkrivaju potrošači koji su dali napraviti preinake na plinskim brojilima kako bi prikrili stvarnu potrošnju.
- Kada takve otkrijemo, ne preostaje nam ništa drugo nego ih sudski procesuirati. No kod potrošača koji nam se dobrovoljno jave, a i to je sve češće, spremni smo se dogovoriti za model otplate utvrđenog dugovanja - kazuje Tonković. Podsjetimo, prošle smo zime pisali o tome, intervencijom na određenom dijelu brojila može se lažirati potrošnja plina. No za redovitih servisa, koje obavljaju HEP-ovi djelatnici, takva se brojila lako otkrivaju.
- Sve je to opasna igra, u kojoj će svaki počinitelj biti otkriven i sankcioniran - upozorava Tonković.


Izvor: Glas Slavonije