Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Stotinu stambenih zgrada propada zbog nesloge među suvlasnicima

 Koliko problema mogu prouzročiti loši susjedski odnosi najbolje govori podatak da je u Osijeku, pod prisilnom upravom Zavoda za stanovanje, stotinjak stambenih objekata!

Riječ je mahom o manjim stambenim jedinicama u kojima su odnosi...

suvlasnika takvi da se ne mogu čak ni okupiti i dogovoriti koja će im tvrtka biti odabrani i potpisani ugovorni upravitelj zgrade. Naime, da bi se upravitelj zgrade odabrao, te kasnije novac iz pričuve upotrebljavao za popravke i modernizaciju zgrade, potrebna je suglasnost 51 posto suvlasnika. Za neke - nemoguća misija.

- U mojoj zgradi s četiri stana to znači da tri od četiri suvlasnika moraju biti zainteresirana za sudbinu zgrade bar toliko da dobijemo službenog upravitelja kojeg smo sami izabrali, a onda da se i zajednički pobrinemo za održavanje zgrade. Na žalost, dvojica suvlasnika stanove iznajmljuju i uopće ih nije briga za sudbinu, stanje i izgled zgrade. S trećim je suvlasnikom teško uopće stupiti u kontakt jer većinu vremena živi negdje drugdje. Tako sam ja u situaciji da ne mogu apsolutno ništa odlučivati kada je u pitanju novac koji odvajam svaki mjesec u pričuvu - kaže Osječanin Igor, čija priča nije usamljen slučaj.

U Zavodu za stanovanje kažu kako se na dnevnoj bazi susreću sa suvlasnicima stanova koji su u sličnom problemu.
- Vezano uz stambenu problematiku suvlasnika i korisnika stanova na upravljanju kod Zavoda, mogu reći da svakodnevno organiziram sastanke uz nazočnost pravne i tehničke službe uz čiju pomoć nastojim riješiti tu problematiku. Uglavnom to završava na način da suvlasnici dobiju precizne i stručne odgovore na svoja pitanja, kao i rješenje konkretnog problema ako je to moguće. Život u objektima kolektivnog stanovanja podrazumijeva visok stupanj tolerancije i dobrosusjedskih odnosa radi dobrobiti samih suvlasnika i održavanja postojeće zgrade - kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje. Dodaje i kako ima slučajeva gdje u jednoj zgradi susjedi ne pričaju po 10 pa i 20 godina. “Ja ih ne mogu izmiriti, ali nastojimo uspostaviti dijalog”, zaključuje Bodražić.

Samo hitni i nužni popravci

U zgradama koje su pod prisilnom upravom Zavoda za stanovanje novac iz pričuve može se upotrebljavati samo za financiranje “hitnih i nužnih” popravaka. “Riječ je o situacijama kada stanje zgrade ugrožava život i zdravlje ljudi. Dakle, kada se urušava krovište, dimnjak, pročelje ili kada dođe do puknuća cijevi. U svakoj drugoj situaciji, na žalost, bez suglasnosti 51 posto suvlasnika prema utvrđenim suvlasničkim udjelima intervencije na zgradi ne mogu se plaćati iz pričuve. Dakle, suvlasnici ne mogu, iz sredstava pričuve obavljati poslove redovite uprave i vršiti poboljšice na zgradi”, objašnjava Mario Bugarić, voditelj pravne službe Zavoda za stanovanje.

BOJAN BODRAŽIĆ direktor Zavoda za stanovanje
Ima slučajeva gdje susjedi u zgradi ne pričaju po 10 pa i 20 godina

51
posto
suvlasnika mora dati suglasnost da bi se odabrao upravitelj zgrade


Izvor: Glas Slavonije

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.