Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

VJEČITI PREDSTAVNICI SUVLASNIKA -VLAST U KUĆI

 U posljednje vrijeme sve veći broj pitanja građana se odnosi na ponašanje predstavnika suvlasnika.Sve više je zluoporaba položaja sa štetnim posljedicama.
U javnosti prevladava mišljenje da uopravitelji zgrada slabo obnašaju svoje dužnosti.  Ipak, možda bi bilo dobro da vidimo gdje smo mi u toj priči.


Činjenica je da  navjeći broj suvlasnika zgrada  ne želi upoće sudjelovati u upravljanju. Upravljanje nije samo rukovođenje u nekom smislu. To je briga i zakonska obevza svih suvlasnika da sudjeluju  u riješavanju svih pitanja koja su vezana za zgradu.
Što nam se događa!
Nitko nema vremena niti volje da se bavi poslovima za koje je drugi plaćen! Međutim , kad nastupe neke štetne posljedice, onda se svi probude. Traži se krivac. I kad je očigledno što se događa, većina odmah  odustaje  jer smatra da će to "netko drugi" ili "kad neće nitko  neću ni ja".

U takvoj atmosferi,  sve više prisutan profil predstavnika koji može "sve sam".
 Dobro je kasd se drži u okvirima svoje nadležnosti i radi na na dobrobit zajednice. Međutim , sve više  je onih koji prelaze granicu na način da donose samo štetne odluke, dogovaraju unosne poslove , zanemaruju redovite obveze.  Suvlasnici se pitaju što je sa novcem pričuve, a ne čine ništa da to i sami utvrde jer im je to pravo i obaveza,  U takvim situacijama, uglavnom vide krivca u upravitelju. Međutim , upravitelj ne može  dati nalog za isplate  troškova za  mnoge poslove ako za to ne dobije potpis i ovjereni dokument od strane predstavnika. 
Manje je bitno piotanje, zašto uopravitelj izvršava  takve naloge. Bitnije je što su suvlasnici  dopustili da se godinama razvija  profil predstavnika koji je zapravo "VLAST U KUĆI".
Pokazalo se u praksi da je upravitelj dobar, ako predstavnik i ostali suvlasnici na primjeren način sudjeluju u upravljanju zgradom.
Ako ni predstavnik  ni suvlasnici ne  sudjelu u upravljanju, onda se tek događa da je upravitelj radio za sebe.

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.