Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Hrvatska kućanstva povećala ulaganja u osiguranja i mirovine?

 Hrvatska je prošle godine zabilježila snažan porast imovine. Financijska imovina prije oporezivanja porasla je za 5,7 posto, uglavnom uslijed snažnog rasta imovine uložene u osiguranja i mirovine od 16,4 posto, za razliku od pet posto koliko smo ulagali na početku 21. stoljeća.
Hrvatskim je kućanstvima financijska imovina nakon oporezivanja...

po stanovniku veća od predkriznog vrhunca, i to za više od 20 posto - pokazalo je četvrto izdanje Allianzovog Izvješća o globalnom bogatstvu (Global Wealth Report), u kojem se detaljno analizira stanje imovine i duga privatnih kućanstava u više od 50 zemalja svijeta, iz čega se naivno zaključuje da su 'hrvatska kućanstva krizu ostavila iza sebe(!?)'.

Hrvatska je prošle godine zabilježila snažan porast imovine. Financijska imovina prije oporezivanja porasla je za 5,7 posto, uglavnom uslijed snažnog rasta imovine uložene u osiguranja i mirovine od 16,4 posto, za razliku od pet posto koliko smo ulagali na početku 21. stoljeća. Nadalje, privatne obveze su u 2012. pale za 1,3 posto. Posljedica toga je da je neto financijska imovina porasla za 10,6 posto, što je znatno više od dugoročnog prosjeka (od 2001. do 2012.), koji iznosi 6,1 posto godišnje. No, u globalnim razmjerima, Hrvatska se nije pomaknula s 31. mjesta na ljestvici najbogatijih zemalja s neto financijskom imovinom po stanovniku od 6,790 eura krajem 2012., smjestivši se na četvrto mjesto u istočnoj Europi, iza Slovenije, Češke i Estonije.


Izvor: Dnevno.hr

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.