Hrvatska kućanstva povećala ulaganja u osiguranja i mirovine?

 Hrvatska je prošle godine zabilježila snažan porast imovine. Financijska imovina prije oporezivanja porasla je za 5,7 posto, uglavnom uslijed snažnog rasta imovine uložene u osiguranja i mirovine od 16,4 posto, za razliku od pet posto koliko smo ulagali na početku 21. stoljeća.
Hrvatskim je kućanstvima financijska imovina nakon oporezivanja...

po stanovniku veća od predkriznog vrhunca, i to za više od 20 posto - pokazalo je četvrto izdanje Allianzovog Izvješća o globalnom bogatstvu (Global Wealth Report), u kojem se detaljno analizira stanje imovine i duga privatnih kućanstava u više od 50 zemalja svijeta, iz čega se naivno zaključuje da su 'hrvatska kućanstva krizu ostavila iza sebe(!?)'.

Hrvatska je prošle godine zabilježila snažan porast imovine. Financijska imovina prije oporezivanja porasla je za 5,7 posto, uglavnom uslijed snažnog rasta imovine uložene u osiguranja i mirovine od 16,4 posto, za razliku od pet posto koliko smo ulagali na početku 21. stoljeća. Nadalje, privatne obveze su u 2012. pale za 1,3 posto. Posljedica toga je da je neto financijska imovina porasla za 10,6 posto, što je znatno više od dugoročnog prosjeka (od 2001. do 2012.), koji iznosi 6,1 posto godišnje. No, u globalnim razmjerima, Hrvatska se nije pomaknula s 31. mjesta na ljestvici najbogatijih zemalja s neto financijskom imovinom po stanovniku od 6,790 eura krajem 2012., smjestivši se na četvrto mjesto u istočnoj Europi, iza Slovenije, Češke i Estonije.


Izvor: Dnevno.hr