Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Obišli smo iznajmljivače. Porez? Ma tko će mene prijaviti!

 Različiti kvartovi i iznajmljivači, različite kvadrature stana, ali ključna stvar zajednička je svima; podstanare ne prijavljuju niti za njih plaćaju porez. U više od 40.000 stanova u Zagrebu žive ljudi koji nisu i vlasnici tih stanova, a čiji bi dio stanarine trebao otići u državnu blagajnu jer iznajmljivačima stvara dodatni prihod.Skroman interijer

Provjerili smo stoga kakva je situacija na terenu i predstavljajući se kao studenti obišli nekoliko zagrebačkih stanova. Većina iznajmljivača već nam je početku kategorički rekla da bez obzira na novu odredbu Vlade svoje podstanare prijaviti – neće. Naime, da je netko u njihovu stanu prijavljuje tek svaki deseti iznajmljivač. Jedna od njih je i N.B., umirovljenica koja jedan od svojih stanova iznajmljuje na Kvaternikovu trgu. Garsonijera od 30 četvornih metara puni se studentima otkad je stavljena na tržište prije dvadesetak godina, a N.B. stanove iznajmljuje "da ne budu prazni". Inače, živi sa sinom i snahom.

– Stanarina je 200 eura. Interijer je malo skroman, ali mislim da je to studentima dovoljno – govori gospođa pokazujući jedinu sobu u stanu u kojoj su dva kreveta, kauč, regal i ormari. Posebno stoji mala narančasta kuhinja i nasuprot nje kupaonica iste boje. I sama N.B. kaže, ugođaj sedamdesetih prevladava, ali opet naglašava, studentima je to super. Jednosoban stan od 25 kvadrata, puno modernije uređen, dostupan je i u Sigetu. Stanarina je 1400 kuna, prostor se iznajmljuje jednoj osobi, a S.K. i njezin suprug stan su kupili nakon što su prodali kuću koju su naslijedili. Svoje podstanare ne prijavljuju, ali bude li potrebno, to će napraviti, a stanarinu neće povisiti.

Zašto da prijavljujemo?

Isto ne razmišlja V.L., koji će za svoj dvosobni stan od 55 četvornih metara u Savskom gaju povisiti mjesečni najam sa 300 na 350 eura.

– Ma tko će mene prijaviti, ne budite smiješni. Reći ću da mi je u stanu rođak i što mi mogu – ističe, kako za sebe kaže, poduzetnik koji živi s roditeljima i radi "sve pomalo, a najviše šarmira". Tako i pokazuje dnevnu sobu, kuhinjicu, kupaonicu, a u spavaćoj sobi poziva na isprobavanje kreveta.

– Ajde, bacite se, pa da vidite da će vam odgovarati – uporan je.

Namještaj u sobi, a i u stanu, od masivnijeg je drva, kao i u stanu od 90 kvadrata u Maksimiru koji se iznajmljuje za 450 eura. Ni tamo se stanari ne prijavljuju, a i neće se, kaže L.G., iznajmljivačica.

– Stan je uredan, ali ne može si ga priuštiti svatko – uvjerena je L.G. koja sa suprugom, liječnikom, živi u njihovu drugom, kako kaže, većem stanu od ovog trosobnog u kojem samo ostava ima 14 kvadrata. A tek četvorni metar više ima stan koji A.A. iznajmljuje na Trešnjevci za 1500 kuna. Nekoć, bila je to prostorija u kojoj su stanari zgrade prali rublje, a otkad je on otkupio prostor, to je stan. Ulaskom u prostor već se sudaramo s ormarom, u nastavku je krevet, a pokraj njega mali regal. Dva elementa čine kuhinju, a "kupaonica" je sakrivena iza "harmonika-vrata".

– Da vidimo... ma da, vi ste niži, pa će vam kupaonica biti taman – zadovoljan je A.A. pokazujući školjku kakvu imaju djeca u vrtiću te umivaonik u koji jedva stanu dvije šake. Režije su male, oko 200 kuna, dodaje opet poduzetnik, i požuruje izlazak iz stana jer za "ovakvu premiju ima još mnogo zainteresiranih".


3400 kuna stoji najam stana od 90 četvornih metara u Maksimiru. Iznajmljivači nemaju naviku prijavljivati podstanare

2200 kuna traži se za stan od 55 četvornih metara u Savskom Gaju. Stan je pristojno uređen, ali na prijavu ne treba ni pomišljati

1500 kuna traži A.A. za stan od 15 kvadrata na Trešnjevci u kojem su štednjak, stroj za pranje rublja, a u blizini je i WCIzvor: Večernji list

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.