Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

KAZNENA PRIJAVA OSJEČANKI, VLASNICI TVRTKE ZA ODRŽAVANJE

 

 Stanarima zgrada iz pričuve
ukrala pola milijuna kuna

VIJEST  OBJAVLJENA 25.SVIBNJA U "GLASU SLAVONIJE"

Stanari zgrade u Dubrovačkoj 16 upozoravaju da je 42-godišnjakinja dvije godine otuđivala novac iz pričuve

 

Objavljeno 25. svibnja, 2012.

42-godišnjakinja je novac trošila za dvije tvrtke koje ima u vlasništvu

OSIJEK - Četrdesetdvogodišnja vlasnica tvrtke za održavanje i upravljanje nekretninama iz Osijeka osumnjičena je da je oštetila stanare zgrada u Osijeku za gotovo pola milijuna kuna!

Nakon što su stanari zgrade u Dubrovačkoj 16 podnijeli prijavu protiv 42-godišnjakinje, Odjel gospodarskog kriminaliteta PU osječko-baranjske proveo je istragu.

- Utvrđeno je da je Osječanka nezakonito raspolagala namjenskim sredstvima pričuve suvlasnika stambenih zgrada kojima je upravljala na temelju međusobnih ugovora. Suvlasnike stambenih zgrada oštetila je za više od 450 tisuća kuna - doznajemo od Ivane Delaš, glasnogovornice PU osječko-baranjske.

Kako neslužbeno doznajemo, 42-godišnjakinja je novac trošila za dvije tvrtke koje ima u vlasništvu.

Ranko Košutić, jedan od tri predstavnika stanara stambene zgrade na adresi Dubrovačka 16, kaže da je njima novac nestajao nekoliko godina. U tom ulazu ima 24 vlasnika stanova te 13 garaža, s tim da neki vlasnici garaža nisu ujedno i vlasnici stanova.

- Novac nije utrošen u vremenu od, recimo, tri-četiri godine. Počeli smo primjećivati nestanak novca nakon možda dvije godine, kada smo počeli malo više istraživati i zahtijevati od vlasnice tvrtke za održavanje da se odrade neke stvari, ali se nisu odrađivale duže razdoblje. Onda smo počeli dolaziti kod nje u ured i tražiti dokumentaciju za određene radove pa smo shvatili da je dokumentacija jako loša, da mnoge radove koje je odrađivala na svoju ruku i plaćala iznose nije donosila nama kao predstavnicima stanara da ovjerimo i potpišemo - kaže Ranko Košutić. Napominje da on nije jedini predstavnik stanara, nego su brigu o zgradi podijelili na troje. ”Budući da mi kao predstavnici stanara ne radimo to ni za kakav novac, nego baš pro bono u najboljem interesu zgrade i stanara, podijelili smo se. Ja sam elektrotehničar, druga predstavnica je inženjer građevine i treća je pravnica, odnosno sutkinja. Tako smo pokrili sva područja i dosta smo se bavili zgradom. Pokušavali smo napraviti sve najbolje za stanare, ali u principu s vlasnicom tvrtke za upravljanje ništa nismo mogli postići.”

Protiv Osječanke podnesena je kaznena prijava zbog zloporabe u gospodarskom poslovanju, a ako se njezina krivnja potvrdi i na sudu, očekuje ju kazna zatvora od jedne do osam godina.

 

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.