Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Kreću inspekcije iznajmljivanja stanova na crno!

 Zbog iznajmljivanja stanova na crno, bez ugovora i plaćanja poreza, proračun je oštećen za 300 milijuna kuna na godinu. Tek svaki deseti iznajmljivač prijavi svoga podstanara, pa država najavljuje stroge kontrole.
Gospođa Divna Milovanović iznosi stvari iz stana u koji će sutra useliti podstanarke. 'Odlučila sam ga iznajmiti. Dvije djevojke ulaze sutra u stan, najamnina iznosi 1.000 kuna, porez od toga će biti oko 100 kuna', rekla je Divna.

No, tek svaki deseti iznajmljivač ide njezinim stopama. Zbog izbjegavanja plaćanja poreza i prireza, Vlada najavljuje strogu kontrolu ilegalnih najmova. Na koji će način inspektori provjeravati neprijavljene podstanare, iz Vlade još uvijek nisu pojasnili, a do sada je u stan mogla ući samo policija, i to s nalogom, a često na poziv susjeda.Iako se statistika o podstanarima ne provodi, procjenjuje se da iznajmljivači državu oštete za 300 milijuna kuna na godinu. Ugovore najčešće potpisuju tek agencije za nekretnine.
'Nekad se dogodi da se stan ne iznajmi, jer se ne mogu dogovoriti oko toga tko će platiti porez, jer vlasnik očekuje da će dobiti tu neto sumu, onda kad mora platiti porez mu to baš ne odgovara', rekao je Boro Vujović, direktor agencije za promet nekretninama.

Prijava i ugovor u oglasnicima se rijetko spominju. Ali u telefonskom razgovoru gotovo svi pristaju na potpis ugovora. Porez na najam stanova u Zagrebu primjerice iznosi 12 posto. Strože kontrole državnu bi blagajnu trebale podebljati za milijune kuna. No, podstanari se boje viših cijena stanarine.


Izvor: Dnevnik.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.