Kreću inspekcije iznajmljivanja stanova na crno!

 Zbog iznajmljivanja stanova na crno, bez ugovora i plaćanja poreza, proračun je oštećen za 300 milijuna kuna na godinu. Tek svaki deseti iznajmljivač prijavi svoga podstanara, pa država najavljuje stroge kontrole.
Gospođa Divna Milovanović iznosi stvari iz stana u koji će sutra useliti podstanarke. 'Odlučila sam ga iznajmiti. Dvije djevojke ulaze sutra u stan, najamnina iznosi 1.000 kuna, porez od toga će biti oko 100 kuna', rekla je Divna.

No, tek svaki deseti iznajmljivač ide njezinim stopama. Zbog izbjegavanja plaćanja poreza i prireza, Vlada najavljuje strogu kontrolu ilegalnih najmova. Na koji će način inspektori provjeravati neprijavljene podstanare, iz Vlade još uvijek nisu pojasnili, a do sada je u stan mogla ući samo policija, i to s nalogom, a često na poziv susjeda.Iako se statistika o podstanarima ne provodi, procjenjuje se da iznajmljivači državu oštete za 300 milijuna kuna na godinu. Ugovore najčešće potpisuju tek agencije za nekretnine.
'Nekad se dogodi da se stan ne iznajmi, jer se ne mogu dogovoriti oko toga tko će platiti porez, jer vlasnik očekuje da će dobiti tu neto sumu, onda kad mora platiti porez mu to baš ne odgovara', rekao je Boro Vujović, direktor agencije za promet nekretninama.

Prijava i ugovor u oglasnicima se rijetko spominju. Ali u telefonskom razgovoru gotovo svi pristaju na potpis ugovora. Porez na najam stanova u Zagrebu primjerice iznosi 12 posto. Strože kontrole državnu bi blagajnu trebale podebljati za milijune kuna. No, podstanari se boje viših cijena stanarine.


Izvor: Dnevnik.hr