ZOVITE DIMNJAČARE NA VRIJEME

 Globalne klimatske promjene na planetu Zemlji zahtijevaju i pripreme za hladne zimske dane. Zbog opće krize mnogi građani se vraćaju tradicionalnim ili izabiru neke nove izvore toplinske energije. Bez obzira na sve promjene, dimnjaci će još dugo ostati nezamjenjivi.

Zaknom je propisano u kojim situacijama treba vršiti pregled ispravnosti dimovodnih sustava. 
Dimnjačara treba zvati najmanje jednom godišnje da obavi pregled i čišćenje kako dimnjaka tako i ložišta. Ta obveza postoji za sve tipove ložišta bez obzira koja se vrsta goriva koristi.

Osim zakonske obveze redovitog pregleda ispravnosti dimnjaka, dobro je znati da dimnjačara treba zvati i zbog osobne sigurnosti i ekonomičnosti kad se primijete poteškoće pri korištenju energenata...

 

Budući da se sezona loženja približava, pozivamo sve korisnike dimnjaka koji još nisu obavili posao pregleda i čišćenja da to učine što prije radi izbjegavanja stvaranja gužvi u prvim danima zahlađenja.

Važno je napomenuti da je održavanje dimovodnog sustava najbolje obaviti odmah po završetku sezone loženja. Na taj način produžuje se vijek ložišta i dimnjaka, a budući da u to vrijeme nema gužve, dimnjačar dolazi u točno dogovoreno vrijeme i posao se obavlja lakše i kvalitetnije na obostrano zadovoljstvo.

Svi možemo vidjeti dimnjake na  krovovima zgrada, ali samo vlasnici stanova i dimnjačari s kamerama mogu vidjeti ono što što je uzrok  nevolja.

 

 Pripremio:

Željko Dolak, dipl.ing.