Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

ZOVITE DIMNJAČARE NA VRIJEME

 Globalne klimatske promjene na planetu Zemlji zahtijevaju i pripreme za hladne zimske dane. Zbog opće krize mnogi građani se vraćaju tradicionalnim ili izabiru neke nove izvore toplinske energije. Bez obzira na sve promjene, dimnjaci će još dugo ostati nezamjenjivi.

Zaknom je propisano u kojim situacijama treba vršiti pregled ispravnosti dimovodnih sustava. 
Dimnjačara treba zvati najmanje jednom godišnje da obavi pregled i čišćenje kako dimnjaka tako i ložišta. Ta obveza postoji za sve tipove ložišta bez obzira koja se vrsta goriva koristi.

Osim zakonske obveze redovitog pregleda ispravnosti dimnjaka, dobro je znati da dimnjačara treba zvati i zbog osobne sigurnosti i ekonomičnosti kad se primijete poteškoće pri korištenju energenata...

 

Budući da se sezona loženja približava, pozivamo sve korisnike dimnjaka koji još nisu obavili posao pregleda i čišćenja da to učine što prije radi izbjegavanja stvaranja gužvi u prvim danima zahlađenja.

Važno je napomenuti da je održavanje dimovodnog sustava najbolje obaviti odmah po završetku sezone loženja. Na taj način produžuje se vijek ložišta i dimnjaka, a budući da u to vrijeme nema gužve, dimnjačar dolazi u točno dogovoreno vrijeme i posao se obavlja lakše i kvalitetnije na obostrano zadovoljstvo.

Svi možemo vidjeti dimnjake na  krovovima zgrada, ali samo vlasnici stanova i dimnjačari s kamerama mogu vidjeti ono što što je uzrok  nevolja.

 

 Pripremio:

Željko Dolak, dipl.ing.

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.