Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Ne možete otplaćivati kredit za stan? Spasite dom plaćanjem najamnine

 Ministarstvo pravosuđa priprema još jednu izmjenu Ovršnog zakona, a novine su usmjerene, kako doznaje Novi list, na to da se, koliko je to moguće kad je u pitanju prisilna naplata, zaštite ovršenici i to prvenstveno građani koji nisu platili svoje obveze.

Zato se ide u promjene načina dostave rješenja o ovrsi, poboljšanje procedure utvrđivanja tko je doista dužnik, a najviše novosti vezano je uz ovrhe nad nekretninama, čime se građanima omogućava da određeno vrijeme i nakon rješenja o ovrsi ostanu u svome domu ili da u godinu dana pokušaju pronaći drugo riješenje za plaćanje duga kako ne bi izgubili stan...

ili kuću.

Tako bi građani koji u ovrsi gube jedinu nekretninu, odnosno onu u kojoj žive mogli zatražiti da u njoj ostanu još šest mjeseci ili godinu dana dok ne pronađu alternativni smještaj.

No, u tom bi slučaju morali plaćati najamninu. Na taj način želi se, objašnjavaju sugovornici Novog lista, sačuvati dostojanstvo dužnika, kako preko noći ne bi morali na ulicu. Objašnjavaju i to da se Zakonom o ovrsi nije mogla spriječiti ovrha na jedinoj nekretnini jer bi to značilo socijalnu mjeru, a one su predviđene drugim zakonima, kako je to i učinjeno u zemljama koje su posegnule za tim rješenjima.

Izvor: Jutarnji list

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.