Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Za svaku pohvalu !

Zgradu obnovili sami i bez ijedne potrošene kune

STAMBENA zgrada na Trnjanskoj cesti, jedna u nizu zgrada u takozvanoj željezničkoj koloniji

izgleda potpuno novo iako je stara gotovo 120 godina. Svojim vanjskim izgledom odudara od susjednih građevina, a sve zahvaljujući dogovoru stanara i građevinskog poduzetnika Josipa Kasala. U zamjenu za tavanske prostore, kojima se stanari nisu koristili, Kasalo im je u potpunosti obnovio zgradu, od novog krovišta, fasade, ulaznih vrata, prozora, portafona..., a još mora obnoviti i stubište. I to sve bez ijedne uložene kune stanara iz svih 16 stanova zgrade.

Dobili smo takoreći novu zgradu. Uza sve nabrojeno, i nove sandučiće, čak nam je i podrumske prostorije ožbukao. A tim se tavanskim prostorima nismo ni koristili, njihovo čišćenje samo nam je zadavalo muke, objašnjava Dušanka Kasaj, predstavnica stanara. Dapače, njihova zgrada izgledom se toliko ističe da turisti, kojih u Zagrebu ima sve više, pomisle da je baš ta zgrada obližnji hotel, koji se nalazi desetak metara niže. Već nam se nekoliko puta dogodilo da turisti s koferima dođu do ulaza, pa gledaju gdje piše hotel, a onda ih sa smiješkom uputimo na pravu adresu, kaže stanarka Duška Henig. A dogovor stanara i Josipa Kasala zapečaćen je 2010. godine. Obnova je odmah počela...


Izvor: Večernji list

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.