Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Znate li što je ‘SINDROM BOLESNE ZGRADE’?

Suvremeni trendovi u gradnji i renoviranju teže optimalnoj izolaciji ili potpunoj nepropusnosti stolarije kojom opremamo svoje domove. Međutim, važno je znati kako time nanosimo velike štete našem životnom okruženju.

Želja da pretvorimo svoj dom u energetski učinkovitu zgradu često se zakomplicira prilikom renoviranja stare kuće. Zamjenom prozora i renoviranjem fasadnog sustava postižemo da toplina ne izlazi iz kuće jer nam je cilj topliji dom i jeftiniji troškovi grijanja. No, u isto vrijeme može se dogoditi da nam taj isti dom bude previše hermetičan.

“Nepropusni objekt je katastrofa. Nije pogodan za život. U njemu nema dovoljno kisika, vidimo kondenzaciju na prozorima, počinje se pojavljivati ​​plijesan u kutovima prostorija”, objašnjava Domen Gjuras iz Lunosa. Pojašnjava kako sve to rezultira lošim zrakom u kući.

Vlaga i plijesan nisu samo estetski problem već su izrazito štetni za zdravlje jer uzrokuju respiratorne probleme i negativno utječu na imunološki sustav.

Ključna pogreška u obnovi zgrada

Prilikom projektiranja obnove stare zgrade treba razmišljati i o tome kako, u želji za maksimalnom energetskom učinkovitošću, voditi računa i o tome kakav ćemo zrak udisati. Presudan je učinkovit ventilacijski sustav koji će omogućiti stalnu cirkulaciju zraka.

 

Klasično provjetravanje otvaranjem prozora nije dovoljno jer ne propušta dovoljnu količinu svježeg zraka. Osim toga, zimi je ventilacija još manje praktična, jer otvaranje prozora uzrokuje snižavanje temperature prostorije i posljedično povećanje troškova grijanja.

Kako bi vaš boravak kod kuće bio ugodniji i zdraviji, trebali biste razmisliti i o učinkovitom sustavu ventilacije. Više od deset godina Lunos nudi sofisticirane i inovativne uređaje koji će konačno učiniti da vaši domovi “dišu” odnosno da imaju protok zraka.

Zašto odabrati Lunos ventilacijski sustav?

LUNOS sustav je pristupačan i iznimno jednostavan za instalaciju.

Ugradnjom njemačkog ventilacijskog sustava LUNOS svježi zrak će stalno pritjecati u vaš stan, a iskorišteni zrak će se stalno odvoditi kroz ventilatorsku jedinicu direktno kroz okno ili vanjski zid. Time ćete postići nižu vlažnost u prostorijama, spriječiti stvaranje zidne plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa, ukratko, poboljšat ćete kvalitetu života sebi i svojoj obitelji.

Svi LUNOS elementi imaju ugrađenu zaštitu od buke i alergije. Filter za alergije se može prati i ne treba ga mijenjati.

LUNOS ventilacijski sustav radi 24 sata na dan, gotovo je nečujan, troši iznimno malo energije, a štedi nam i do 30 posto energije u odnosu na ventilaciju kroz prozore.

Poznajete li sindrom bolesne zgrade?

Najveća smetnja u hrvatskim domovima je vlaga, koja je uglavnom posljedica modernog načina gradnje. Vlaga je veliki neprijatelj našeg zdravlja, jer uzrokuje mnoge neugodnosti, uključujući upalu sluznice nosa i oka, iritaciju dišnih puteva, kašalj, kihanje i stezanje u plućima. Najosjetljiviji na tegobe su dojenčad i djeca, starije osobe, kao i bolesnici s astmom.

Tri ključna elementa u obnovi stare kuće su dobri PVC ili drveni prozori, učinkovita fasadna izolacija (debljine najmanje 15 centimetara) te inovativni sustav ventilacije.

“U razvijenim europskim zemljama svaka je energetska sanacija vezana i uz ugradnju ventilacijskog sustava. Najprodavaniji sustav u Europi je LUNOS e2”, rekao je direktor tvrtke Domen Gjuras.

Lunos će se brinuti o vama od početka do kraja – uz besplatne savjete i prijedloge koji će najbolje odgovarati vašem novom domu.

Koliko je komplicirano ugraditi ventilacijski sustav?

Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Dakle, u starogradnje, novogradnje, stanove u fazi renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna te gotovo bez prašine prilikom ugradnje.

Prednosti ventilacijskih sustava ima mnogo. Iznimno je efikasan u borbi protiv vlage i plijesni, automatski uklanja ustajali zrak s neugodnim mirisima, uklanja suvišnu vlagu i štetne tvari te omogućuje dotok svježeg i filtriranog zraka, spriječava ulazak prašine, peludi i ostalih nečistoća izvana te se njime štedi energije 30% jer se ne gubi toplina otvaranjem prozora.

Kako biste dobili ponudu nazovite na telefon: +385 1 4816 581 ili pošaljite upit na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem obrasca.

Dnevno

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer