Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Godinama nije plaćao vodu ni pričuvu, trošak prebacivao na sustanare

Tako što devet godina nije plaćao potrošenu vodu ni pričuvu za svoj stan, već je dio novčanih obaveza preraspodijelio na druge stanare stambene zgrade u Rijeci, 67-godišnji predstavnik zgrade oštetio je tvrtku koja brine o zgradi za skoro 30.000 kuna.

Primorsko-goranska policija je izvijestila kako je dovršila kriminalističku istragu nad 67-godišnjakom kojega sumnjiči za dva kaznena djela zlouporabe povjerenja.

Terete ga da kao predstavnik suvlasnika stambene zgrade od ožujka 2012. do lipnja 2021. nije plaćao svoj dio obaveza za potrošenu vodu i pričuvu, već je to preraspodijelio na druge suvlasnike. Utvrđeno je kako je uredno, svakog mjeseca, od suvlasnika zgrade prikupljao novac za plaćanje vode i pričuve.

No, nije prijavio potrošnju vode za svoj stan niti je očitao stanje sa svog vodomjera, pa se ukupna količina od 657 kubika potrošene vode preraspodijelila na druge suvlasnike, one koji su vodu plaćali po broju članova u domaćinstvu.

Uz to, 67-godišnji predstavnik stanara prikazivao je suvlasnicima zgrade veći račun za zajedničku pričuvu, pošto svoj dio nije plaćao od 1999. do 2005. te od siječnja 2008. do lipnja 2021. godine. Tako je, zlouporabom funkcije predstavnika stanara, tvrtku iz Rijeke oštetio za oko 29.500 kuna.

Index

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer