Sa 160 ploča može se grijati šest nebodera

Računi za stanare više od 2000 stanova zasad neće biti manji jer će se uporabom solarne kotlovnice anulirati gubici koji sada postoje kao i nedavno poskupljenje plina za sedam posto. 

Tvrtka Tehnostan u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje gradi solarni park odnosno sunčanu elektranu koja će biti dio toplane i time će omogućiti da se toplom vodom i toplinskom energijom opskrbljuje više od 2000 stanova u toj gradskoj četvrti, istaknuto je tijekom obilaska tog solarnog parka.

- Namjena projekta je prvenstveno priprema tople vode s ciljem smanjenja potrošnje plina, a vrijednost cijele investicije je milijun kuna, što je Tehnostan uspio isfinancirati vlastitim sredstvima - naglasio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je s direktorom vukovarske gradske tvrtke Tehnostan Kristijanom Lovrenščakom obišao sunčanu elektranu u Borovu naselju. Penava ističe kako će opskrba energijom iz sunčeve svjetlosti reducirati troškove jer će time doći do smanjenja potrošnje plina, a u konačnici će se odraziti i na račune za grijanje i pripremu tople vode.  Lovrenščak je pojasnio kako će ta sunčana termalna elektrana biti dio toplane te će se u prvoj fazi ugraditi 160 solarnih ploča, dok će tijekom dvije godine odnosno u završnoj fazi biti postavljeno ukupno oko 600 solarnih ploča, kada se pri punoj osunčanosti očekuje snaga od 900 kilovata (kW).  - Projekt je zamišljen da se odradi kroz nekoliko faza i u nekoliko godina, a cilj je da ga u cijelosti završimo do rujna 2021. godine. Do tada će se solarne ploče etapno puštati u pogon - rekao je Lovrenščak.  Po njegovim riječima, sa 160 ploča čija je ugradnja predviđena za ovu godinu moglo bi se grijati više od šest nebodera u Borovu naselju i to u najhladnijem mjesecu u godini.

lokalni.vecernji.hr