Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Pravna bitka za pošteno plaćanje centralnog grijanja

ZAGREB - Nezavisni riječki gradski vijećnik Hrvoje Burić, Josip Kukuljan iz inicijative Protiv skupog Energa te još šest osoba iz Zagreba, koje se zasad ne žele predstavljati, podnijelo je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o tržištu toplinske energije koji je, kako kažu, građanima koji se griju na toplane ili kotlovnice donio izrazito visoke cijene grijanja, enormno povećao broj potrošača koji se žele isključiti iz sustava te nametnuo neopravdanu obavezu ugradnje razdjelnika topline.

"Zahtjev za ocjenom ustavnosti jedini je demokratski instrument, jedini mogući način na koji mi kao građani, ili političari možemo utjecati na promjene. Očekujemo, međutim, da naš zahtjev ne stoji u ladici godinama, kao što je često slučaj, jer nam ocjena ustavnosti za deset godina – tijekom kojih će građani biti obavezni koristiti razdjelnike i plaćati visoke račune – neće biti ni od kakve koristi", ističe Burić. Na pitanje kako komentira najave ministra gospodarstva Tomislava Panenića da zakon treba mijenjati, ali da postojeća Vlada može uvesti tek kozmetičke promjene, Burić odgovara kako su sve to samo paušalne ocjene. I ova je vlast, napominje, imala priliku promijeniti zakon.

– Ako su mogli mijenjati, na primjer, Zakon o sportu, onda su odmah trebali reagirati i na štetne posljedice ovog zakona, na snazi od 2013. godine – zaključuje vijećnik.

Teret potrošača

Cilj je ove tužbe, kako pojašnjavaju Burić i Kukuljan, ukinuti temeljne odredbe zakona, između ostalih i onu o obveznoj ugradnji razdjelnika i termostatskih ventila, zbog koje, tvrde, preko milijun hrvatskih građana osjeća negativne posljedice. Ugradnja razdjelnika s pratećom opremom, navode u zahtjevu, košta između 500 i 800 kuna po radijatoru, u prosjeku za stan od 60 četvornih metara oko 3.600 kuna. Uzme li se u obzir, izračunali su, da najmanje 250 tisuća potrošača u stanovima ima pet radijatora, to znači da će trošak ugradnje građane ukupno koštati 750 milijuna kuna. Očitanje impulsa s razdjelnika, nadalje, iznosi u prosjeku 25 kuna po radijatoru godišnje, što znači da će na to za oko 1,25 milijuna radijatora biti potrošeno još 312,5 milijuna kuna kroz deset godina. Očitanje se jednako naplaćuje tijekom cijele godine, makar izvan ogrjevne sezone razdjelnici ničemu ne služe. Također, i održavanje i zamjena razdjelnika teret su potrošača.

Hrvatska nije napravila pravu studiju isplativosti ugradnje razdjelnika, navodi se dalje, uz napomenu kako su to, međutim, učinile najsjevernije zemlje EU-a te se pokazalo da ugradnja nije isplativa s obzirom na očekivanu uštedu. Isplativost ugradnje, pritom, pada što je pojedina zemlja južnije pozicionirana. Također, navodi se, odredba zakona o obaveznoj ugradnji razdjelnika vrijeđa i Ustavom zajamčenu nepovredivost vlasništva te jamčenje prava vlasništva, dok nije ni u skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu budući da razdjelnik nije mjerilo.

Udar na dostojanstvo

Odredbom zakona kojom se građane za neugradnju razdjelnika kažnjava sa 10.000 do 50.000 kuna protuzakonito su i protuustavno, stoji dalje, ograničena vlasnička i osobna prava potrošača, koja se mogu ograničiti samo da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te javni poredak, moral i zdravlje. Ta odredba, navode Kukuljan i Burić, nije ni u skladu s Prekršajnim zakonom, jer se neugradnjom ne ugrožava javni poredak, društvena disciplina i društvene vrijednosti. "Ovolikim kaznama se teško udara na dostojanstvo te u ponižavajući odnos stavljaju umirovljenici i siromašni građani općenito", napominju autori zahtjeva Ustavnom sudu.

Zakon je zapravo nezakonit, navode dalje, napominjući kako bi po zakonu, na samo zamišljenom tržištu toplinske energije, kojeg zapravo nema, proizvođač energije trebao imati ugovor s distributerom, distributer s opskrbljivačem, ovaj s kupcem, a kupac s krajnim potrošačem. Međutim, na postojećem tržištu su proizvođač, distributer, opksrbljivač i kupac jedan te isti subjekt, primjerice HEP-Toplinarstvo ili Energo, što je pravno neodrživo. Iako s krajnjim kupcima nisu sklopljeni ugovori, također, oni svaki mjesec na svojim računima plaćaju posebnu cijenu za rad svake od navedenih djelatnosti. Kako je većina djelatnosti pak tržišna, i njihove su cijene takve, makar ih određuje samo jedan subjekt – monopolist, bez konkurencije. HERA kao regulatorna agencija regulira samo cijenu distribucije.

"Većina građana prisiljena je na velike troškove koji im u pravilu ne donose pravednu raspodjelu troška za grijanje i manje račune. Još će godinama morati plaćati i mjesečna očitanja. Sve navedeno nitko u državi ne kontrolira", zaključuje se u zahtjevu za ocjenom ustavnosti.

Novi list

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer