Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

U 7 zgrada razdjelnici u 15 kalorimetri

U sedam karlovačkih zgrada ove će godine biti ugrađeni razdjelnici, a u njih 15 kalorimetri. Grad će ove projekte sufinancirati sa skoro milijun kuna. Naime, za ugradnju razdjelnika Grad sufinancira s 250 do 350 kuna po radijatoru, odnosno maksimalno u visini od 50% ukupne vrijednosti priznatih troškova projekta.

Ukupni troškovi za sve zgrade kojima je odobreno sufinanciranje iznosi  654.998,13 kuna, a Grad Karlovac sudjeluje sa 255.450,00 kuna

Za ugradnju kalorimetara potpisano je petnaest ugovora. Kalorimetri se sufinanciraju sa 1.595 do 2.175 kuna po stanu, odnosno u visini od 50% ukupne vrijednosti priznatih troškova projekta. Troškovi za sve zgrade kojima je odobreno sufinanciranje iznose  4.229.912,74 kuna, a Grad Karlovac u ukupnim troškovima ugradnje sudjeluje sa 743.505,63 kuna.

- Energetska obnova zgrada je potencijal gdje se možemo još više svi zajedno aktivirati, jer ne samo da dovodi do trenutne uštede građanima i Gradu, već bitno mijenja našu svijest o važnosti i dalekosežnim pozitivnim rezultatima energetske učinkovitosti, koji će utjecati i na kvalitetu života naše djece, istakao je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Damir Jelić.

Ovakav program Grad Karlovac provodi od 2012. godine, pa su do danas ugrađeni razdjelnici u više od 60 zgrada tj. više od 11.000 razdjelnika ukupne vrijednosti 6,8 milijuna kuna. U istom petogodišnjem periodu uz pomoć sufinanciranja iz gradskog proračuna kalorimetri su ugrađeni u 23 stambene zgrade tj. 629 kalorimetara ukupne vrijednosti 5,3 milijuna kuna.

Osim stambenih zgrada Grad je sufinancirao kroz godine i program energetske učinkovitosti na obiteljskim kućama, ali i velikim objektima u svom vlasništvu  poput Sokolskog doma, Sportske dvorane Mladost, Nogometnog staciona "Branko Čavlović Čavlek", Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić", Knjižnice za mlade, osnovne škole...

Radio Mrežnica

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer