Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

ZGRADA IZ NOĆE MORE

Nova je, ima 332 stana, a u pola godine stiglo je čak 311 primjedbi! Iz APN-a tvrde da se velik dio primjedbi odnosi na neadekvatno korištenje stana, te opovrgavaju da je u pitanju loša gradnja. U POS-ovim stanovima u Klari još u prosincu prošle godine stanari su se uselili u sva 332 stana, s tim da su 94 prodana, a 238 dano u najam s pravom otkupa od države, za koji se najmoprimci moraju odlučiti u roku od tri godine.

Okrivljuju stanare

No pitanje je koliko će ih se odlučiti na kupnju s obzirom na nekvalitetnu gradnju.

Od useljenja u prosincu prošle godine do 16. svibnja ove godine naime zaprimljeno je čak 311 primjedbi stanara, što bi značilo da je u prosjeku u gotovo svakom stanu otkrivena neka nepravilnost u gradnji. U državnoj Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), zaduženoj za gradnju POS-ovih stanova, tvrde da su sve te prijave proslijeđene izvođaču radova, tvrtki Zagorje-Tehnobeton. Iako je bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš još u siječnju izjavila kako je moguće da “zgrada nije prilagođena klimatskom podneblju”, u APN-u pak za sve okrivljuju same stanare.

- Znatan dio primjedbi odnosi se na neadekvatno korištenje stana ili uređaja te se to ne može smatrati nedostacima na samoj građevini - odgovorili su nam.

Mate Visković, koji je sa ženom kupio stan u zgradi D, tvrdi da je to vrhunac bezobrazluka.

Gradilo se prebrzo

  • I neki radnici koji su gradili bili su bahati. Klizna vrata nisu se mogla do kraja zatvoriti zbog loše namještenih graničnika, a oni meni kažu da je to normalno i da se tu nema što popravljati. Samo da ne bi morali ništa raditi. Razumijem se u građevinu pa sam ih popravio sam. Isto je bilo i s pločicama koje su se odljepljivale ili virile centimetar od ruba zida.
  • Da ne kažem da nas je pri useljenju dočekala WC školjka puna izmeta! A na kraju je ispalo da zgrada nije u najvišem energetskom razredu A, kako nam je rečeno, nego u slabijem B. Ma svega je bilo - otkriva Visković. Sadbera Ibraim je podstanarka. Nakon užasa koji je, kako kaže, prošla nakon useljenja, ne pada joj na pamet kupiti stan.
  • Balkonska vrata nisu se mogla zatvoriti, voda se zadržava u WC školjci, u garažama na prvoj i drugoj razini ispod zemlje svako malo nema struje, ovima na trećem katu prokišnjava, krivo su postavili mjerače struje, na knaufu i izolaciji su štedjeli jer se iz jedne u drugu prostoriju sve čuje kao da zidova nema, ni jedna vrata nemaju pragove pa puše... Ma to su vam POS-ovi stanovi; bitno im je bilo samo da se što prije izgrade i da od ljudi pokupe novac - kaže nam Sadbera.

Dodaje da ne prođe tjedan, a da netko ne prijavi nedostatak.

U APN-u ističu da je do danas riješeno 187 primjedbi, ali rok za reklamacije istječe za godinu i pol dana pa bi broj prijavljenih nedostataka mogao biti mnogo veći.

Na jedan stan četiri kupca

Hoće li ista sudbina zadesiti i stanare POS-ovih stanova u Zapruđu, vidjet će se na jesen kad počinje useljavanje. Od ukupno 519 stanova koji se još grade na lokaciji između okretišta tramvaja u Zapruđu i Jakuševca, do danas ih je prodano 360. Za 59 stanova koji se upravo prodaju od 9. do 16. svibnja pristigla su čak 252 zahtjeva za kupnju. Prema ugovoru s izvođačem, tvrtkom Kamgrad, rok useljenja je 30. rujna.

Jutarnji.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer