Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Nevjerojatna pogreška izvođača radova

Stanari zgrade u Zagrebu otkrivaju kako su u posljednji trenutak izbjegli katastrofalan ishod... Vratila sam se kući nakon posla, otišla se istuširati i nakon samo nekoliko minuta mi se zavrtjelo u glavi - kaže Požar. Jedna pogreška izvođača radova zamalo je skupo koštala stanare zgrade u Ulici Stjepana Ladiše 1.

Naime, tijekom vikenda nekoliko njih požalilo se na mučninu i vrtoglavicu. Pukom srećom, u subotu je zgradu obišao dimnjačar koji je na krovu zgrade imao što vidjeti - zatvorene dimnjake.

Stanarka Mirta Požar ispričala nam je koliko su zapravo bili blizu katastrofalnom ishodu.

Vratila sam se kući nakon noćne smjene te sam otvorila tuš prije spavanja. Nakon par minuta zavrtjelo mi se u glavi, ali sam zaključila da sam samo umorna. Sljedeći dan u posjet mi je došao prijatelj koji se također nakon nekoliko minuta boravljenja u stanu požalio na vrtoglavicu pa smo odlučili otvoriti prozor i mislim da nas je to spasilo - tvrdi Mirta.

Dimnjačari su u subotu aparatom za mjerenje utvrdili da se u stanu skupila opasna količina monoksida iz bojlera. Naime, upravitelj zgrade, tvrtka Zapad-stan, prema nalogu predstavnika stanara angažirao je podizvođača za postavljanje lima na krov zgrade. No, prethodno nije tražio suglasnost dimnjačara, odnosno nije pitao koji su dimnjaci i dalje aktivni, a koji su izvan upotrebe.

Nikad ne bismo dopustili postavljanje lima preko otvora dimnjaka jer se to ne radi - tvrdi dimnjačar s kojim smo razgovarali.

Predstavnik stanara Damir Tupek, koji tvrdi da je bio prisutan dok su radovi bili u tijeku, kaže kako je on samo radio to što mu je naložio upravitelj zgrade. A iz te tvrtke kažu da žale zbog ovog događaja.

Svjesni smo i svoje odgovornosti, te činjenice da se i najmanje intervencije i sanacije ne mogu prepustiti slučaju - poručili su iz tvrtke Zapad-stan koja upravlja zgradom na Malešnici.

Jutarnji.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer