Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Susjedi u ratu, suživot gotovo nemoguć

Suživot u zgradama zajedničkog stanovanja rijetko kad je po volji svim suvlasnicima. Gotovo da nema zgrade u Osijeku gdje ne dolazi do prepirki, svađa, pa katkad i fizičkih obračuna izazvanih nečijom samovoljom da se u zgradi ponaša kao da ondje stanuje sam.

Primjerice, stanari jedne zgrade u Divaltovoj ulici dobro moraju gledati hoće li ispred nečijih vrata stati nogom u vrećicu od kućnoga smeća! Kako ne bi morali silaziti s katova do prizemlja gdje su kante, nerijetko smeće satima ostavljaju ispred vrata. S druge strane, suvlasnik u zgradi na Šetalištu K. F. Šepera mjesecima je negodovao što se stanari ne služe kontejnerom ispred zgrade, već su običavali smeće staviti ispred njegova balkona u prizemlju. Nije mu stoga bilo teško iz velike vreće dio smeća staviti u manje i vratiti ga stanarima ispred ulaznih vrata. S druge strane, u Biševskoj ulici u Osijeku stanarka u prizemlju kaže kako svakodnevno može pratiti što susjeda iznad nje - kuha!

- Više sam no sigurna da jede dosta kruha jer sve mrvice završe kod mene na balkonu. A ondje baci i razne druge otpatke poput omota od salame, poklopce jogurta i štošta drugo. Svaki dan moram čistiti balkon, a da ne govorim kako mi izgleda cvijeće. Uzalud su sve molbe i stvarno ne znam što učiniti - s ironijom priča sugrađanka iz Biševske.

Žarulje koje ne svijetle mjesecima i koje nitko ne želi zamijeniti, glasno slušanje glazbe i nakon 22 sata, prljava i prašnjava stubišta bez čistačica, ali i brojne druge “divote” zajedničkog stanovanja u Osijeku su neizbježni, a Udruženje stanara Grada Osijeka samo su jedno od mjesta gdje se ogorčeni stanari žale jedni na druge.

- Svakodnevno dobivamo velik broj pritužbi, a mnogi od nas traže da budemo posrednici između njih i predstavnika stanara. Bude i raznih prijetnji, čak i policijom, a nerijetko nezadovoljni stanari stavljaju upozorenja na oglasne ploče u ulazima, no bez rezultata. Žale se i na nekontrolirano trošenje novca iz pričuve, ali i na brojne druge probleme i mi uvijek savjetujemo da pronađu miran način kako će riješiti svoj problem - savjetuje Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja. Osim toga, svi stanari moraju biti informirani sa svime što se u njihovoj zgradi događa i kad se te dvije nužne stvari spoje, vjerujemo da će mnogi stanari riješiti svoje poteškoće. M. Mihelić

OGRANIČITI MANDAT PREDSTAVNICIMA SUVLASNIKA

Razlog nezadovoljstva suvlasnika nerijetko su predstavnici suvlasnika koji, kako je to u nas uvriježeno, na svojim funkcijama ostaju godinama. U Udruženju stanara Grada Osijeka stoga žele izmijeniti taj običaj.

- Želimo pokrenuti inicijativu da predstavnik suvlasnika na toj funkciji ne može biti, uvjetno rečeno, doživotno. U manjim zgradama to je rješivo voljom većine, no kad se u višekatnicama želi smijeniti predstavnik kojeg mnogi noviji stanari ne poznaju, dolazi do problema. Vrijeme trajanja mandata treba definirati, primjerice, na četiri godine. Za to vrijeme moguće je vidjeti je li on učinkovit ili ga treba mijenjati - zaključuje Auguštin.

Glas Slavonije

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer