Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Muke po 7. katu

Stariji bračni par Škarica iz Osijeka već 18 dana preživljava uz pomoć mladih susjeda jer ne mogu izaći iz svog stana na sedmom katu. Razlog leži u dizalu koje se popravlja, a bez kojeg Škarice ne mogu. Srećom, kažu, imaju nešto novca, jer im ni mirovinu nitko ne može podići.

Bračni par Škarica, 82-godišnja Reza i njen deset godina stariji suprug Julije iz Osijeka iz vrlo bizarnog razloga neće moći platiti režije za srpanj. Naime, ne mogu podići svoju mirovinu jer već 18 dana ne mogu izaći iz stana u zgradi u kojoj se obavlja rekonstrukcija dizala, piše Glas Slavonije. A oni žive na sedmom katu!

“Radnici su počeli raditi 27. srpnja i onda su prestali, i tolerirali smo stanku zbog blagdana, smatrajući da će odmah nastaviti. Međutim, prethodno su rekli su da im manjka nekakav dio, odnosno da nisu napravili neki dio u liftu i da zbog toga ne mogu nastaviti radove. Od tada je prošlo više od deset dana, a njih nema. Dok radovi nisu počeli, dizalo je radilo kako-tako, sad nikako i nas dvoje ovdje živimo zahvaljujući dobroj volji susjeda”, ispričala je Reza dodajući kako preživljavaju zahvaljujući mlađim susjedima koji im donose namirnice u kuću.

Režije će platiti kad im poprave lift

Njen suprug pojašnjava kako su jedno drugom opunomoćeni za podizanje novca s računa pa im mirovinu ne može podići nitko drugi. “Doći će i druga penzija, a mi nećemo podići ni ovu za lipanj. Također, treba doći i do liječnika, uzeti lijekove, no ni to ne možemo. Da nam je netko umro, ni na pogreb ne bismo mogli, a pokretni smo, hvala Bogu, oboje”, ispričao je za Glas Slavonije Julije dodajući kako će režije platiti kad im poprave lift, a da za jelo novca još nešto imaju.

Prema riječima predstavnika stanara Branka Gledića, rok za popravak lifta istječe kroz mjesec dana pa će mnogi žitelji zgrade još uvijek imati poteškoće pri dolasku do svog stana, a bračni par Škarica i dalje će biti zarobljen.

Glas Slavonije/Danas.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer