Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Etažno grijanje - pozitivna praksa

Pozitivan primjer rješavanja načina opskrbe toplinskom energijom pronašli smo u Puli, Splitska br.8. Suvlasnici stambene zgrade su uvidjeli da je opskrba toplinskom energijom preko toplane koja je koristila tekućeg gorivo preskupa i odlučili su se na prelazak na etažno plinsko grijanje. I u ovom slučaju, predstavnik suvlasnika je podnio glavni teret provedbe cijelog projekta u suradnji sa stručnim savjetnicima "Boscha"

Predstavnik suvlasnika Safet Šahovi nam je dao potpune informacije o projektu :

Blok stambenih zgrada ( 110 stanova i 5 poslovnih prostora ) imali su centralno grijanje i toplu sanitarnu potrošnu vodu koje je toplinskom energijom snabdijevala TOPLANA u vlasništvu suvlasnika ( stanari i vlasnici poslovnih prostora ).

Kao energent toplana je koristila "LUL-ll" ( loživo ulje lako mazut ) do 2011. godine, nakon čega smo morali preći na korištenje "LUEL" ( loživo ulje ekstra lako-nafta ).

Poskupljenja goriva tijekom 2012. i 2013. godine, povećali su troškove toplane, samim tim i grijanja 25-40%.Ta cijena je za većinu suvlasnika bila previsoka te nas je natjerala na traženje drugih rješenja za grijanje stanova i zagrijavanje sanitarne potrošne vode. 

Uz problem rasta cijene goriva, pojavljuje se problem zagađivanja prostora kao i sve veći problem održavanja toplovodne instalacije zbog starosti i loše izolacije cjevovoda pod zemljom.

- Prosječni troškovi grijanja (stan 80 kvadrata ) iznosili su do 2012.godine cca 750,00 kuna/mjesečno ( 9000,00 kuna/godišnje ) U 2013. godini troškovi se penju na cca 1000,00 kuna/mjesečno ( 12000,00 kuna  /godišnje ) sa daljom tendencijom rasta.

 

DANAS.

Po prelasku na ETAŽNO grijanje stambenog prostora i grijanje sanitarne potrošne vode, uz korištenje ZEMNOG PLINA kao goriva troškovi se značajno smanju.

prosječni troškovi ( stan 80 kvadrata ) grijanje, topla voda i kuhanje cca 3000,00 kuna/godišnje.

približno: obitelj umirovljenika, kad grijanje radi cijeli dan može imati veće troškove cca 20% ili obitelj koja nema potrebe za grijanjem cijeli dan, može imati troškove 10-15 % manje.

 

NAČIN PROVOĐENJA PROJEKTA:

 1. Provedena je anketa o isključivanju iz sustava zajedničke toplane. Svi koji su htjeli da se isključe morali su to učiniti putem ovlaštenog lica i na način da omoguće normalno dalje korištenje toplinske energije suvlasnicima koji žele i dalje koristiti toplanu. Oni koji su htjeli i dalje koristiti toplanu to im je omogućeno s tim da sami snose sve troškove održavanja i korištenja toplinske energije.
 1. Troškovi investiranja su realizirani na slijedeći način:
 • ojačanje kablova električne energije ( direktno plaćanje iz pričuve )
 • zajednička infrastruktura ( dimnjaci, plinska instalacija ne mjerni vod-od ventila plinovoda ispred zgrade, do ventila plinovoda prije plinomjera na stubištu ) kredit sa otplatom preko pričuve raspoređen na sve suvlasnike bez obzira da li koriste plin kao energenat
 • plinski bojleri, kredit sa otplatom preko pričuve ( povećanjem pričuve samo za one koji su odlučili uvesti grijanje na plinski bojler, t.j. kupili su plinske bojlere )
 • razvod instalacije grijanja (skidanje starih cijevi,ugradnja novih za grijanje te razvod plinske instalacije-mjerni dio, ( od mjerila do potrošača-bojler, štednjak) troškove je snosio svaki stanar prema svojim prohtjevima
 1. investicija iznos KREDIT:
 • dimnjaci X 2 iznos za zgradu 7 katova. cca 50.000,00 kuna po dimnjaku ccc 100.000.00 kuna
 • plinska instalacija- ne mjerni dio cca 30.000.00 kuna
 • plinski bojleri prema cijeni u ponudi veća količina-jeftinije ( mi platili 14.000,00 kuna po komadu )
 1. svaki suvlasnik je prema osobnim željama i izboru snosio troškove razvoda instalacije grijanja i mjernog voda plinske instalacije ( cca 8.000,00 + 4.000,00 kuna ) cca 12.000,00 kuna

 

TEHNIČKA RJEŠENJA

 1. Projekat je neophodan zbog specifikacije materijala i troškovnika cca 11.000,00 kuna
 1. Projektant je dužan ukazati na sve radnje koje se rade uz obaveznu dozvolu odnosno da pronađe najpogodnija rješenja.

Tko izvodi radove, ugrađuje uređaje mora u ponudi naznačiti i puštanje uređaja u pogon ( dimnjaci, potrošači i druge instalacije ) uporabna dozvola. Plinovodi-plinara, dimovodi-dimnjačarska služba, instalacije-izvođać radova.

Sva održavanja od puštanja u pogon pa na dalje treba povjeriti ovlaštenim servisima

 Mi nismo proširivali osiguranje novih uređaja i instalacija jer su svi u garantnom roku, to ćemo obavezno uraditi.

 

PREDSTAVNIK SUVLASNIKA

Safet Šahović

Udruga stanara

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

 • za pripremu potrošne tople vode,
 • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer