Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Kako raspolagati novcem iz pričuve? Upravno vijeće zgrade može preuzeti kontrolu od predstavnika

Raspolaganje novcem iz pričuve, nažalost je vrlo često predmet sukoba među stanarima. Ponegdje sve prolazi glatko i u duhu dobrosusjedskih odnosa, ponegdje ima različitih mišljenja u što uložiti, ali zajednički jezik na kraju se ipak nekako nađe, no relativno često događa se da predstavnici suvlasnika novac iz pričuve tretiraju kao nešto što se mora štedjeti godinama i priječe stanare da ga ulože u ljepši izgled zgrade.

Jedan takav primjer u Osijeku nagnao je stanare da pronađu rješenje u zakonima i pravilnicima – osnovali su Upravno vijeće uz potporu 51 posto suvlasnika te dodijelili sami sebi pravo raspolaganja novcem.

No je li takvih slučajeva bilo i u Karlovcu?

– Upravnih vijeća suvlasnika ima i u našem gradu, iako nisam upoznat s činjenicom da bi eventualno u nekoj zgradi i sebi dodijelili pravo raspolaganja novcem umjesto predstavnika, kaže Alen Kristović, predsjednik Udruge suvlasnika – stanara grada Karlovca.

I kod nas se zna dogoditi da je predstavnik suvlasnika “težak” i novac iz pričuve promatra kao ušteđevinu koja se treba godinama čuvati “za ne daj Bože” i priječi ulaganja. No, Kristović ističe da postoji i jednostavniji put:

– Ovo je zanimljiv primjer, no Upravno vijeće isto tako može jednostavno predstavnika suvlasnika, s kojim stanari nisu zadovoljni, smijeniti. Dakako, opet uz podršku 51 posto suvlasnika.

Pritom ne treba zanemariti da iz sredstava pričuve trebaju biti namireni obavezni radovi koji su propisani zakonom, ali imate li predstavnika suvlasnika “starog kova”, koji već godinama pomno čuva sredstva iz pričuve, a stubište je posljednji puta okrečeno “za vrijeme druga Tita” – nije naodmet znati da postoje i sasvim čista zakonska rješenja da suvlasnici sami preuzmu kontrolu nad ulaganjima.

KAportal.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer