Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Varaždinski model za prelazak stanara zgrada na etažno grijanje

Nakon višemjesečnih priprema i pregovora, završen je model kojim Grad Varaždin omogućuje svim zainteresiranim stanarima zgrada u Varaždinu prelazak s grijanja iz centralnih kotlovnica na etažno. Do svake će zgrade radnici Termoplina plinsku mrežu izgraditi besplatno, dok će razvođenje plinske mreže do svakog stana biti oko 35 posto povoljnije od pojedinačne  cijene za takve radove.

Zajedničkom akcijom ostvaren je i značajan popust u cijenama plinskih bojlera i u izgradnji dimovodnih sistema koji se moraju izgraditi za etažni način grijanja.

U Termoplinu su već izradili idejni projekt plinske mreže za koji se čeka lokacijska, a potom i građevinska dozvola. Prvi radovi na plinskoj mreži, onoj u Trakošćanskoj ulici,  mogli bi  započeti u srpnju i završiti do kraja kolovoza ove godine.

U odnosu na preinake prijašnjih godina, ovakav način vođenja projekta prelaska s centralnog na etažno grijanje donosi uštede od oko 6 tisuća kn po stanu.

Svi koji žele s centralnog prijeći na etažno grijanje moraju pribaviti suglasnost svih suvlasnika stanova za izdvajanje iz centralnog načina grijanja stanova, ovjeriti takvu suglasnost kod javnog bilježnika i pismeno zatražiti od Termoplina izdvajanje iz centralnog načina grijanja.

Zgrada treba pismeno zatražiti od Termoplina energetske uvijete za spajanje na plinsku mrežu, te izraditi idejni i glavni projekt za etažno grijanje i objaviti oglas na koji se mogu javiti potencijalni ponuditelji za izvedbu etažnog grijanja.

Nakon dobivenih ponuda treba izabrati najpovoljniju ponudu i ugovoriti početak radova sa najpovoljnijim ponuditeljem.

Načini financiranja etažnog grijanja razlikuju se od zgrade do zgrade. U nekima  su, primjerice, odlučili povećanjem pričuve financirati izgradnju plinske mreže u zgradi  i dimovodne sisteme. Za radove će dobiti garanciju od upravitelja zgrade, dok bi etažno grijanje u stanovima financirali sami stanari.

Za stan od 70-ak m kvadratnih iznos je od 13 do16 tisuća kuna, a model financiranja stanari mogu odabrati sami.

Za sada su prelazak na etažno grijanje najavili stanari u zgradama na adresama Trakošćanska 7,9,22 i 24 ,B.Radić 8,24,28, Vukovićeva 9, Preloška 1 i R. Boškovića 2.

 Inače, prelazak na etažni način grijanja nije obavezan i isključivo je pravo svakog skupa stanara pojedinih zgrada da se odluče o prelasku na takav način grijanja kao i o kreditnim načinima financiranja projekta.

Grad Varaždin garantira pravovremenu organizaciju dobave plina do svake zgrade koja to bude željela.

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.