Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

KAKO RIJEŠITI PROBLEM VLAGE I SPRIJEČITI GLJIVICE?

 Četveročlana obitelj, disanjem, znojenjem, kuhanjem, tuširanjem i drugim aktivnostima proizvede oko deset litara vode dnevno. Bez pravilnog provjetravanja ta voda ostaje u stanu u obliku vlage, a zidna plijesan i gljivice nastaju na vlažnoj površini uz povoljnu temperaturu. Preko dana zrak se ugrije i upija vodene pare...

koje tijekom noći, zbog hlađenja, otpušta i stvara vlagu. Kondenziranje pare može se spriječiti dobrom toplinskom izolacijom i redovitim provjetravanjem. Primjer kondenzacije najlakše možemo vidjeti kod tuširanja, kada se zidovi i zrcala orose. Osim toga uzrok vlage može biti i curenje. Ono se javlja kao posljedica loše hidroizolacije ili napuklina na fasadi, koju odaju smeđe i žute mrlje.

 Ugradnjom PVC stolarije bolje ćemo izolirati stan, što će omogućiti bolje zagrijavanje prostorija, ali zbog nemogućnosti izmjene vanjskog i unutrašnjeg zraka povećava se mogućnost nastanka vlage.  Neprovjetreni zrak u kombinaciji s parama iz kuhinje i kupaonice potiče razvoj gljivica i pljesni. Klima uređaji odvode kondenziranu vodu, no dio nje se ipak zadržava u unutrašnjosti uređaja, a tamna i vlažna mjesta pogoduju plijesnima i gljivicama. Stoga, vrlo je važno redovito čistiti i dezinficirati klima uređaje.

Do sad su se gljivice i plijesan najčešće uklanjali proizvodima na bazi klora. Takvi proizvodi štetni su za ljudsko zdravlje, a i ne rješavaju problem u potpunosti. Djeluju na razvijene mikroorganizme, no ne uklanjaju njihove spore. Najbolje rješenje u grupi „Uradi sam“ za sad je bila varikina ili stopostotni alkohol. Ali sve to daje kratkoročne rezultate koji se iz godine u godinu moraju ponavljati.

Ako ste pokušali sve savjete, a niti jedan ne pomaže trajno rješenje mogli biste pronaći u obliku stroja za odvlaživanje zraka. Relativna vlaga zraka u prostorijama trebala bi biti u granicama od 40 do 60 posto.  Ta razina savršena je za zdravlje ljudi, životinja i biljaka te za očuvanje namještaja.  Odvlaživač zraka uvlači zrak i vodi ga preko rashladnika gdje se voda kondezira i slijeva u odvod. Zrak putuje preko toplog elementa, te suh i zagrijan izlazi u prostor. Kondenzacija vodene pare nastaje iznad 65 posto relativne vlažnosti zraka, a uzmemo li zraku vlagu nema se što kondenzirati.  Svaki odvlaživač zraka ima higrometar, uređaj koji nam pokazuje trenutnu vlažnost zraka što omogućava da je ona uvijek optimalna. Ukoliko robu preko zime sušite u zatvorenim prostorijama, ovaj uređaj će pomoći i u tome.

            Odvlaživači zraka mogu se naći po cijeni od 1000 kuna, a potrošnja struje im je vrlo mala, otprilike  kao kod kućnog računala. Posjeduju spremnik vode, o čijoj veličini također ovisi cijena, no u trenutku kad je spremnik pun, stroj prestaje sa radom. Nakon pražnjenja spremnika stroj je ponovo spreman za rad, a postoji i mogućnost da se voda odlijeva ravno u sifon. Također, ne postoje dijelovi koji se moraju redovito mijenjati, a filteri se čiste običnom vodom. Zanimaju li vas ovi uređaji pronaći ćete ih u prodavaonicama bijele tehnike i  klima uređaja.

 

Pripremila: D.U.

 

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer