Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Novi sustav odvajanja otpada od 1. srpnja

 Odvajat će se biootpad od ostalog otpada, i u vrećicama i kantama. Na građane se apelira i da razdvajaju staklo, papir...

Vreće za smeće od 1. srpnja sljedeće godine vraćaju se u Zagrebu. Ovaj put koristit će se nove, ekološki razgradive vrećice u kojima će Zagrepčani morati razdvajati biootpad od ostalog otpada, a njih će potom odlagati u kontejnere za biootpad i drugi otpad. Vrećice će koristiti svi stanari stambenih zgrada i poslovnih prostora, dok će kućanstva razdvajati direktno u dvije kante.

Novi sustav zaživjet će sredinom 2014. godine dokad Čistoća mora osigurati dvije vrste kanti, prirediti nove račune, ali i način...

dostave vrećica građanima. Cijena se stoga više neće definirati po kvadratima, već će se do nje doći zbrajanjem naknade za prijevoz otpada i naknade za dostavljene označene vrećice. Minimalan pak mjesečni volumen vrećica za korisnike koji žive u zgradama jest 60 litara za miješani otpad i 30 za biorazgradivi.

Broj zakupljenih vrećica Čistoća će građanima dostaviti na kućnu adresu, no još nije osmišljen način kako će to provesti ni gdje će građani po potrebi moći kupiti dodatne vrećice. Građane se zadužuje i da dodatno izdvajaju papir, metal, staklo, plastiku, drvo i tekstil u reciklažna dvorišta i na zelene otoke.

Izvor: Večernji list

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.