Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

ZAKON KOJI SPAŠAVA VLASNIKE NEUSELJIVIH STANOVA Zaštićeni najmoprimci morat će se iseliti

 Riječ je o oko 2600 stanova, iako ih je prije 20-ak godina bilo gotovo 10.000

Nakon 23 godine, koliko je prošlo od raspada Jugoslavije, država je konačno odlučila riješiti problem zaštićenih najmoprimaca i najmodavaca.

Prvima će osigurati kupnju zamjenskih stanova uz subvencije države i jedinica lokalne samouprave, dakle gradova i općina, a drugima omogućiti vraćanje njihova vlasništva, što im je oduvijek bilo zajamčeno Ustavom...

 

Riječ je o oko 2600 stanova, iako ih je prije 20-ak godina bilo gotovo 10.000. No, mnogi su najmoprimci u međuvremenu umrli, mnogi izbačeni nakon što ih je vlasnik stana tužio, a neki su se uspjeli dogovoriti s vlasnicima oko najamnine.

Ministarstvo graditeljstva predstavilo je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova, koji je od jučer na javnoj raspravi, a početkom iduće godine bit će usvojen.

- Zakon se prvenstveno odnosi na ekstremne najamoprimce i najmodavce. Prvi kažu: ‘Ja hoću otkupiti baš ovaj stan u kojem živim i ne želim plaćati nikakvu najamninu’. Drugi kažu: ‘Ja odmah hoću svoj stan i sudskim putem ću izbaciti najmoprimca iz njega’. To se, nažalost, do sada tako rješavalo. Sada ćemo to promijeniti - poručila je Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva.

Prvi je način da najmoprimci kupe neki od stanova koje gradovi imaju u svom portfelju. Svi veći gradovi u Hrvatskoj imaju ukupno na raspolaganju 13.185 stanova.

- Jedinice lokalne uprave vidjet će imaju li zamjenski stan, a ako nemaju, morat će izgraditi stanove kroz sustav poticane stanogradnje, za što će iz centralnog proračuna dobiti bespovratne subvencije. U tom stanu će stanar i dalje imati status zaštićenog najmoprimca, plaćati istu najamninu ili će moći dogovoriti otkup stana s lokalnom upravom. Ako najmoprimac sam nađe neki stan na tržištu, država će mu subvencionirati kupnju sa 25 posto, a jedinice lokalne samouprave sa 40 posto - objasnio je Željko Uhlir, zamjenik ministrice zadužen za stanogradnju. Ako poželi otkupiti stan od najmodavca, dakle stan u kojem trenutno živi, zaštićeni najmoprimac također će imati pravo na iste subvencije.

Ako ne želi ili ne može kupiti zamjenski stan, može ostati u postojećem, ali će mu iznos zaštićene najamnine istoga trena skočiti za gotovo četiri puta i k tome će idućih 10 godina rasti 10 posto godišnje.

U rješavanje problema kreće se u dvije faze: prvo će se namiriti vlasnici stanova koji nemaju drugu stambenu nekretninu u svome vlasništvu. Njih je, prema podacima Ministarstva, oko 500. Svima njima će se stanovi vratiti najkasnije u iduće tri godine. U idućih 10 godina obeštetit će se ostalih 2100 vlasnika stanova koji imaju u vlasništvu još neku nekretninu. A što će biti s onim “ekstremnim” zaštićenim najmoprimcima koji neće htjeti plaćati najamnine predviđene novim zakonom?

- U slučaju neplaćanja odmah ovrha! Nema druge. Cijela je ideja da vlasnici dođu do svojih stanova - upozorila je ministrica.

Naravno, stanari se mogu dogovoriti s vlasnikom da mu plaćaju tržišnu najamninu. Djeca zaštićenih najmoprimaca koji su umrli neće moći ostati u stanu, ali će također imati pravo kupiti drugu nekretninu uz subvencije.

Plaćaju mi 140 kn, a ja održavam stan

Ivan Hladilo sa suprugom i četvero djece živi u prizemnom stanu od šezdeset četvornih metara u kući koja je u vlasništvu njegove obitelji, a u stanu od 80 kvadrata na drugom katu sama živi zaštićena stanarka. Vijest da bi se problem sa zaštićenom stanarkom uskoro mogao riješiti, Hladilo prihvaća s nevjericom. - Moj je djed ovu kuću kupio 50-ih godina. Tada su na prvom katu već bili podstanari, supružnici s dva sina, no nije ih smio iseliti iako je taj stan bio njegovo vlasništvo - kaže Hladilo ispred obiteljske kuće u Gružu, gdje se cijena četvornog metra kreće i do 4000 eura. Na prvom katu obiteljske kuće u stanu od 70 kvadrata žive Hladilovi roditelji i njegova baka. - Kratko nakon toga umro je i taj čovjek, u međuvremenu i njegov brat, a u stanu je sama ostala nevjesta jer nisu imali djece. Ona za mjesečnu stanarinu od 140 kuna koristi stan od 80 kvadrata, visoko potkrovlje i magazin. S druge strane, mi smo dužni održavati taj stan - kaže Hladilo ( A.H. Hauswitschka)

Izvor: Jutarnji list

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.