Prva SF zgrada u Rogaču kojom se upravlja pomoću mobitela

 Kad je Vlado Sanader, vlasnik i direktor tvrtke “Brodosplit inženjering” d.o.o., odlučio sagraditi stambenu zgradu u Rogaču na otoku Šolti, nije mu ni najmanje smetala stara splitska uzrečica “Dabogda te Šolta dopala”.

Sanaderu je drago da ga je Šolta dopala jer je na njoj sagradio (zapravo gradnja je pri kraju) lijep, funkcionalan i vrlo kvalitetan objekt u kojemu ima 14 stanova. Da bi čitava priča bila još zanimljivija, ova

“Sanaderova zgrada” prva je stambena zgrada sagrađena na Šolti u posljednjih 60-ak godina. Odnosno, gradile su se po Šolti zgrade od 3-4 stana (malo veće obiteljske kuće), ali nitko nije sagradio zgradu od 14 ili više stanova.

Zgrada je na predjelu Bočac, na samom ulazu s morske strane u Rogač. Ima 1100 kvadrata bruto površine, dok je neto površina oko 950 kvadrata. U njoj ima 14 stanova veličine od 35 kvadrata (garsonijere) do superluksuznih stanova od 80-ak kvadrata (dvosobni stanovi). Cijena kvadratnog metra je od dvije do dvije i pol tisuće eura, s PDV-om. Velik je broj zainteresiranih ljudi i do sada smo prodali šest stanova - kazuje nam generalije o “svojoj” zgradi Vlado Sanader.

Vanjski parking

Gradnja objekta počela je 25. listopada prošle godine, a završetak gradnje će biti do 15. lipnja ove godine.
Zgrada ujedno ima i osiguran vanjski parking za 10 automobila, pristupni put od pristaništa za trajekte, koje je udaljeno 110 metara, odnosno ima svu potrebnu infrastrukturu za normalan život.

Mnogo me ljudi, u trenutku moje odluke da krenem u ovu avanturu gradnje na Šolti, pitalo: “Jesi li ti lud, sad graditi, kada se ništa ne prodaje?” Ma nisam lud, već sam zaključio da postoji povećan interes za otoke i život na njima, pa sam se odlučio sagraditi zgradu na Šolti. Zemlju sam imao, kupio sam je pred 20-ak godina i procijenio sam da je izgradnja jednog ovakvog objekta isplativa. Ne treba zanemariti ni činjenicu da sam jedan stan u zgradi ostavio i sebi za “stare dane”, tako da mogu kad god hoću doći u Rogač. U njemu sam iz Splita, trajektom za najviše 45 minuta - kazuje Sanader.

Od pogleda iz ove zgrade “boli glava”. Svi oni koji tu kupe stan moći će “odmarati mozak” pogledom na Split i splitski kanal jer je zgrada okrenuta u tom smjeru.

Stanovi su, naravno, kvalitetno izgrađeni, a ona četiri u prizemlju imaju vrt i terasu okrenutu prema moru. Oni smješteni na 1. i 2. katu imaju balkone, također s pogledom na more. Svaki kupac uz stan dobije i kompletno opremljen banj, kao i kompletno montiranu prvu fazu instalacije za klima-uređaje.

Dakle, samo još treba kupiti klimu i hladiti se ili grijati do mile volje. Kuća se gradi u dalmatinskom štihu sa zelenim griljama, a prozori i klizne stijene su od 6-ero komornog prvoklasnog profila s prekinutim termičkim mostom (nema orošavanja stakala s unutarnje strane). Fasada je kombinacija demit fasade i kamena s vrhunskom toplinskom i zvučnom izolacijom. Krov je kosi s antik crijepom, a pregradni i okolni zidovi na parceli bit će obloženi benkovačkim kamenom - priča Sanader.

Unutarnji i zajednički prostori (stepenice i hodnici) biti će obloženi poliranim granitom, a svaki stan će imati i blindo-vrata. Balkonske ograde su kombinacija sigurnosnog (kaljenog) stakla sa čeličnim nosačima.

Nove ideje slijede

Ima i još nekih pogodnosti koje su do sada uzeli svi oni koji su kupili stanove, naravno uz dodatnu naplatu. Naime, našim smo kupcima ponudili i mogućnost da im se u stanove ugradi električno podno grijanje, koje mogu, recimo, iz Splita aktivirati ili ugasiti preko svojeg mobitela.

Odnosno, svaki stan ima ugrađenu centralu koja prima signal mobitela i upravlja grijanjem, a može i vodom i svjetlom. Ova mogućnost je vrlo dobra jer mnogi od nas zaborave jesu li ugasili u kući svjetlo, vodu ili grijanje. Pa, recimo, kada netko iz kuće u Rogaču ode u Split i nije siguran je li sve pogasio, jednim pritiskom na “botun” mobitela može sve provjeriti u svom stanu u Rogaču - zaključuje Vlade Sanader.

Eto, prva SF kuća u Rogaču je pri kraju izgradnje, no Vlado Sanader na tome ne misli stati, već kaže da će opet, na Šolti, gdje ima podosta zemlje, graditi još veće i još bolje zgrade.


Izvor: Slobodna Dalmacija/ Ivica Marković
Foto: Slobodna Dalmacija