Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Razgovor s Joškom Šupe, predsjednikom Udruge "Upravitelj"

USSGK je stupila u kontakt s Udrugom "UPRAVITELJ" iz Osijeka u cilju razmjene iskustva i poboljšanja svim zadaća upravljanja zgradama. Razgovor prenosimo u cjelini.

 1. Za početak recite nam nešto o udruzi Upravitelja.
 • Prije 22 godine u Osijeku je osnovana UDRUGA UPRAVITELJ. Za sve one koji su se ozbiljnije bavili bilo kojim vidom upravljanja zgradama bila je to svojevrsna prekretnica jer se krenulo ka standardizaciji i uređivanju kompleksnih procesa i odnosa. Bilo je važno udružiti se i staviti na kup znanja i iskustva, definirati smjernice zajedničkog rasta i razvoja struke. Već tada, u Osijeku, osnivači Udruge bili su svjesni snage koju su dobili i koju će dobivati iz ovog zajedništva. I zaista, kako se pridruživao koji novi član, tako je rasla i širila se snaga i relevantnost Udruge. Suradnja, razmjena i uzajamnost temelj su uspjeha ove zajednice jer se od prvog dana nesebično dijeli i pridonosi. Danas je posao upravitelja strukturiran kroz mnoge potpuno nove poslovne aspekte. To je sad već prilično kompleksan servis usmjeren na ostvarivanje sve zahtjevnijih rezultata i sve veća očekivanja građana. Udruga je svojim radom i angažmanom svih godina intenzivno pridonosila postavljanju i dosezanju najviših standarda upravljanja stambenim zgradama. Razvijajući struku i šireći svoj utjecaj, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji, UDRUGA UPRAVITELJ izgradila je ugled i postala relevantno centralno mjesto za sve teme vezane uz upravljanje zgradama. 

 

 1. Nedavno je po 1. puta održan sastanak predstavnika Udruge Upravitelja sa predstavnicima Udruga suvlasnika iz Zagreba, Rijeke i Karlovca. Kakvi su Vaši dojmovi? Koje su bile teme i zaključci?
  • Moj osobni dojam je pozitivan, jer smatram da svaka razmjena mišljenja doprinosi napretku djelatnosti u kojoj smo usmjereni jedni na druge i bez jednih i drugih ne možemo.
  • Tema je bilo više i sastanak je bio dosta širok pa smo dotaknuli: Pravna osobnost zgrade, Definiranje zgrade, Status predstavnika suvlasnika, Prinudna uprava, Poseban račun ili podračun zgrade, Godišnji program upravljanja (GPU), Odlučivanje suvlasnika i odnosi u suvlasničkoj zajednici (SZ), Kućni red, Ugovor o upravljanju i međuvlasnički ugovor,  Licenciranje upravitelja, Isključenje iz suvlasničke zajednice.
  • Zaključci:
   • Podržava se inicijativa UDRUGE za nastavak suradnje o čemu će se sve uključene udruge koordinirati u narednom razdoblju (UDRUGA nakon slijedeće sjednice Upravnog odbora 14.02.2023. godine).
   • Svi nazočni su postigli visoko suglasje oko navedenih tema vezanih za novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada.
   • Potrebno je doći do zadnje verzije nacrta Zakona, te intenzivnije sudjelovati i davati kvalitetne prijedloge nositelju donošenja novog Zakona, a posebno u radu Povjerenstva kao i u samoj javnoj raspravi koja se očekuje u ovoj godini.
   • Kratka obavijest o održanom sastanku biti će upućena ZGRADONAČELNIKU, od kojeg se očekuje korektno izvještavanje i promocija rada svih udruga.

 

 1. Ponovno je aktualno donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Ima raznih mišljenja, od toga da je takav Zakon prijeko potreban pa do onih da postojeću regulativu treba doraditi. Kakvo je Vaše mišljenje?
 • Moje osobno mišljenje je da bi bilo dobro donijeti novi zakon ako sa njime možemo postići kvalitetni iskorak u zakonskom okviru, ali ako će on biti zakon zbog zakona ili da nešto donesemo novo i time momentalno zadovoljimo naše frustracije sadašnjim stanjem, a da nismo u mogućnosti istim rješenjima zakonski kvalitetno riješiti naše probleme i probleme vlasnika, onda je bolje ništa ne dirati, eventualno napraviti kozmetiku istog zakona. Kroz razgovore sa članovima naše udruge bili smo suočeni sa jako mnogo različitih stavova i gledanja na eventualna zakonska rješenja, i spoznajom da će uvijek biti nezadovoljnika.

 

 1. Radnu verziju zakona još nije nitko vidio, posebno ne oni, pritom mislimo na Upravitelje i udruge suvlasnika, a kamoli da je netko od navedenih i uključen u pisanje Zakona, što reći na to?
 • Ništa. Imamo takovu zakonsku proceduru, i to je više pitanje za zakonodavca da bi za njega i za cijelo društvo bilo znatno bolje da uključi direktno zaineresirane strane u postupku u rješavanje istog okvira.

 

 1. Višestambene zgrade će najvjerojatnije dobiti OIB, odnosno pravnu osobnost ,molimo Vas pojasnite što bi to točno značilo za suvlasnike i kako Vi kao Upravitelji imate mišljenje o tome .
 • Većina upravitelja misli da je to dobro, ali dio se i ne slaže sa tim. To je vrlo zahtjevna procedura i treba je dobro osmisliti, da ne upadnemo u zamku obećane lakoće i ne postignemo negativne rezultate u provođenju te aktivnosti i različitih zakonskih interpretacija istog pojma.

 

 1. Najčešći problem u zgradarstvu odnosno funkcioniranju suvlasničke zajednice je velika nezainteresiranost samih suvlasnika, nedolasci na sastanke pa i neznanje ,koje naravno i proizlazi iz nezainteresiranosti. Usudit ćemo se reći da je i dobar dio predstavnika suvlasnika dosta neupućen u svoj posao . Vjerujemo da se slažete sa nama, da suvlasnici konačno moraju shvatiti da je zgrada njihova i ničija više i da su oni na neki način nositelji a i zakonski obavezni upravljati svojom zgradom a predstavnik je samo prvi od jednakih a Upravitelj njihov nalogoprimac. Neki se možda nadaju da će se novim zakonom riješiti ta problematika. Što Vi mislite?
 • Ne mislim da zakon može riješiti nezainteresiranost vlasnika za svoju imovinu. Ja držim da je to više civilizacijski doseg koji se postiže razvojem društva, ali svakako bi zakon trebao riješiti, kako da se zaineresirani vlasnici sa svojom imovinom zaštite od nezainteresiranih suvlasnika i njihovog ne činjenja ničega po pitanju održavanja zajedničkih dijelova zajedničke imovine i definirati jače obaveze prema istoj.

 

 

 1. Smatrate li da bi predstavnici suvlasnika trebali proći neku edukaciju pa čak i dobiti neku vrstu licencije?
 • Mislim da je to nepotrebno administriranje i da netko tko je zaineresiran sasvim normalno može dobiti dovoljno informacija i saznanja u vrlo kratkom roku po ovom pitanju. Licenciranje bi bilo samo dodatni nepotrebni trošak za sve sudionike.

 

 1. Kako komentirate odluku vlade RH da Suvlasnici višestambenih i stambeno-poslovnih zgrada na području jedinica lokalne samouprave na čijim je područjima proglašena katastrofa, a čije su nekretnine stradale u potresima na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije uz uvjet da su označene žutom odnosno crvenom oznakom oštećenja te stoga nisu prikladne za stanovanje, oslobađaju se obveze plaćanja zajedničke pričuve do obnove njihovih zgrada.
 • Ne bih komentirao odluke vlade. Ali u nečemu se slažem, a to ako objekt nema funkcionalnost već je potrebna konstruktivna i kompletna obnova i nije uporabljiv zašto skupljati sredstva za njegovo održavanje? Već treba riješiti financijski izvor za njegovo obnavljanje ili uklanjanje iz prostora.

   

 1. Za kraj, što bi poručili suvlasnicima, predstavnicima suvlasnika i kolegama Upraviteljima?
 • Prije svega suvlasnicima bih poručio da njihova dobra organizaciji i dobrosusjedski odnosi mogu polučiti samo lagodniji i ugodniji suživot u zajedničkoj imovini, a dobro održavanje će po mom iskustvu dignuti i vrijednost njihove imovine, a time stvoriti i veće bogatstvo njih samih. Moraju prepoznati zajednicu u kojoj žive i za nju dati svoj udjel u suživotu i razumijevanju, da bi svima bilo bolje.
 • Predstavnicima suvlasnika, da imaju razumijevanja za svoje suvlasnike i da se odnose prema njima brižno i savjesno (znam da to traži često i mnogo živaca i da imamo različitih karaktera i osobitosti, ali to prihvatite kao dio svoje obaveze), da pokušaju razumjeti i Upravitelje i njihova nastojanja da riješe njihove probleme uz sve svoje probleme.
 • Uz sve probleme, zakonske, ljudske, građevinske, financijske,… da nastoje razumjeti prije svega suvlasnike u njihovom doživljaju uloge i obaveze Upravitelja, edukaciji mogućnosti funkcioniranja njihove zajednice koja će biti prije svega uspješna ako razumijemo jedni druge i pokušamo pomoći jedni drugima u iznalaženju rješenja zajedničkog suživota i dijeljenja zajedničkog prostora i odgovornosti za troškove i održavanje tog zajedničkog prostora.

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

 • za pripremu potrošne tople vode,
 • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer