Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Poslovni prostor godinama ne plaća pričuvu i obrisan je iz trgovačkog registra, što učiniti ?

Poslovni prostor u prizemlju zgrade godinama ne plaća  pričuvu. U međuvremenu je tvrtka koja je vlasnik prostora brisana iz trgovačkog registra a upravitelj nema protiv koga pokrenuti ovršni postupak.

Dug za pričuvu je premašio nekoliko desetaka  tisuća kuna a prostor stoji napušten i propada već 10 godina jer je vlasnik tvrtke otišao u drugu državu. Do brisanja iz sudskog registra pravne osobe upravitelj je utužio dio  nenaplaćenih potraživanja ali nije utužio razdoblje od nekih 2 godine do dana brisanja subjekta  iz trgovačkog registra. S obzirom da  niti nakon tužbi dospjela nenaplaćena potraživanja nisu plaćena, na vlasnički list upisana je hipoteka u korist suvlasnika. Što je suvlasnicima dalje za činiti ?

Odvjetnik Vanja Vargec odgovara: trenutna je situacija takva da suvlasnici zgrade imaju upisanu hipoteku na posebnoj etažnoj jedinici u vlasništvu pravne osobe koja je brisana iz sudskog registra. Radi ostvarenja tražbine koja je srećom osigurana hipotekom potrebno je ipak angažirati stručnu osobu odvjetnika jer će daljnji postupak morati provoditi pred Trgovačkim sudom radi likvidacije imovine brisanog subjekta u kojemu će sudjelovati i trgovački sud, a moguće će se daljnje radnje provoditi i na trgovačkom sudu. Vaša daljnja radnja jest da se na vaš prijedlog pred nadležnim trgovačkim sudom pokrene postupak likvidacije imovine brisanog subjekta radi vašeg namirenja.

dipl.iur Vanja Vargec

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer