Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Susjedi odlučili susjedu koji je u nemogućnosti plaćati pričuvu oprostiti dug!

Pomalo nesvakidašnja i humana gesta za ovo današnje vrijeme se dogodila u Splitu. Naime susjedi u jednoj zgradi su odlučili svom susjedu koji nije u mogućnosti plaćati pričuvu oprostiti dug! O tome može li se to učiniti i pod kojim uvjetima pitali smo odvjetnika Vanju Vargeca.

Ukoliko suvlasnici jedne zgrade ili ulaza odluče da nastalo dugovanje za pričuvu od strane jednog suvlasnika oproste  mogu li to učiniti i pod kojim uvjetima ?

Zajednička pričuva je zajednička imovina svih suvlasnika zgrade i koristi se za održavanje nekretnine, te za određene poboljšice na nekretnini. U pričuvu ulaze i sredstva kredita uzeta za tu namjenu. Sredstva pričuve određuju suvlasnici većinom glasova obzirom na njihove udjele u ukupnoj imovini.

Pričuva se koristi za zakonom propisane namjene, ali suvlasnici mogu ugovoriti da se koristi i za neke druge svrhe ukoliko je ugovorena u dovoljnoj visini. Ukoliko se ne precizira odlukom vlasnika, člankom 4. Uredbe o održavanju zgrada ("Narodne novine", broj 64/97) propisano je za što se mogu koristiti sredstva zajedničke pričuve.

Kako su sredstva pričuve zajednička imovina svih suvlasnika za oprost duga na ime neplaćene pričuve potrebna je suglasnost svih suvlasnika zgrade. Kada se ona prikupi o tome se pisano obavještava upravitelj zgrade kao osoba koja upravlja nekretninom i zajedničkom pričuvom kao zastupnik svih suvlasnika, a u okviru tih poslova ovlašten je zastupati suvlasnike pred sudom ili drugih tijelima državne odnosno druge vlasti.

dipl.iur Vanja Vargec

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer