Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

ISKUSTVO IZ DUBROVNIKA - Kako smo ugradili dizalo

Tema ugradnje dizala, odnosno lifta, u postojeće višestambene zgrade je rak rana mnogih suvlasnika. Potreba za skupljanjem 100 posto suglasnosti u slučaju da u zgradi nema osobe s invaliditetom, pa čak i 51 posto ako je ima, nije jedina poteškoća na koju suvlasnici nailaze. Nakon što se savlada pravna zavrzlama, veliki problem stvaraju i financije.

Stoga nas uvijek veseli kada možemo objaviti tekst koji prikazuje pozitivan primjer, da se ipak može napraviti nešto dobro u zgradi, pogotovo onoj nešto starijeg izdanja! Upravo je takvo i ovo iz Dubrovnika o kojem smo razgovarali s članovima Udruge upravitelj, upraviteljem iz Domouprave Dubrovnik.

Ne treba niti opisivati kolika je sreća mnogih suvlasnika kada u zgradi imaju dizalo. Pa tako je sada i sa suvlasnicima jedne zgrade u Dubrovačkom naselju Šipčine. Zgrada je izgrađena 1966. godine i ima pet katova (4 kata i prizemlje). Nalazi se na adresi Trnovička 1, a neobično je to što dvije jednake susjedne zgrade, u Trnovičkoj 2 i Viškoj 1, od početka imaju dizalo, a ova, iz nekog neobjašnjivog razloga, kako su rekli iz Domouprave Dubrovnik, nije imala ugrađeno dizalo.

Odluka suvlasnika

Poznato je da u vlasničkopravnom smislu o ugradnji dizala odlučuju suvlasnici zgrade prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a s obzirom na to da je ugradnja dizala posao izvanredne naravi, potrebno je ishoditi suglasnost svih suvlasnika, osim ako u zgradi živi osoba smanjene pokretljivosti. U tom slučaju dovoljna je suglasnost natpolovične većine suvlasnika, a kako se nagoviješta u obrisima novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada, za ugradnju dizala će u bilo kojem slučaju biti potrebna natpolovična većina.

Zahvaljujući toj činjenici i inicijativi predstavnika suvlasnika i jednog suvlasnika Trnovičke 1, suvlasnici su se pokrenuli i odlučili krenuti s ugradnjom dizala. Skupili su više od 51 posto potpisa i došli upraviteljima sa zahtjevom da žele krenuti u akciju.

Financijska konstrukcija

Nakon što je tehnička služba upravitelja izašla na teren, uvidjeli su olakotnu okolnost - ugradnja dizala je itekako moguća budući da je u zgradi već postojao otvor u koji se dizalo može ugraditi. Iako i dalje ostaje nejasno zašto dvije susjedne zgrade imaju dizalo, ipak je svima bilo drago čuti da će zbog tog otvora imati nešto povoljnije uvjete. Jedini problemčić je bio u tome što kroz taj otvor prolazi glavna vertikala za vodu koju je bilo potrebno izmjestiti.

S obzirom na to da je zgrada do tada imala izuzetno nisku pričuvu od 1,53 kuna po četvornom metru i nedovoljno sredstava za ugradnju dizala, bilo je potpuno jasno da im je za financiranje potreban kreditPričuva je povećana na 5 kuna po četvornom metru i podignut je kredit s rokom otplate od 15 godina. Nakon osiguranja sredstava iz kredita, ugovoreni su radovi čija je sveukupna vrijednost iznosila 335.598,75 kuna s uključenim PDV-om. Osim ugradnje dizala i troškova oko tog dijela, iz kredita se financirala izmjena glavnih razvodnih ormara i nova elektroinstalacija za novougrađeno dizalo.

Radovi su trajali oko osam mjeseci. Osim izmještanja vertikale iz okna, nekih većih poteškoća nije bilo, a s tim se rijetko koja zgrada u Hrvatskoj može pohvaliti. Najviše vremena je otišlo na komunikaciju s HEP-om oko novih priključaka za struju te je dizalo ugrađeno i pušteno u pogon u rujnu 2022. godine.

Sreća i veselje

Vjerujemo da nije potrebno opisivati sreću svih suvlasnika kada je dizalo pušteno u pogon. Posebice sreću suvlasnika koji živi na četvrtom katu i osoba je s invaliditetom, pa mu je ova odluka suvlasnika i ugradnja dizala uvelike olakšala svakodnevicu. Vjerujemo da bi ovakva sloga dobro došla i drugim slabo pokretnim osobama, bez obzira na to jesu li osobe s invaliditetom, starije osobe ili trudnice, i bez obzira jesu li u Dubrovniku, Rijeci, Osijeku ili nekom drugom hrvatskom gradu, a koje žive u višekatnicama bez dizala. Jasno nam je da su financije najveći problem, ali ovaj primjer pokazuje da se može.

Naravno, s ugradnjom dizala nije kraj ulaganjima u zgradu. Ona je kao živo biće, zahtijeva stalnu brigu. Pa tako je i sa zgradom u Trnovičkoj 1 u kojoj je i dalje potrebno napraviti još poneke sitnice poput promjene poštanskih sandučića i portafona te urediti stubište. No te će 'kozmetičke' promjene za sada pričekati, kao i ona veća, vrlo poželjna investicija - energetska obnova. Ipak, zgrada je u dobrom stanju, održava se redovito, a fasada se ne raspada pa neće biti problem pričekati neko vrijeme i krenuti u nove akcije. A dodatno je pohvalno da su svi suvlasnici svjesni važnosti plaćanja pričuve i u zgradi nema neplatiša.

Nadamo se da će ovo iskustvo baš vas i vaše susjede (suvlasnike) i predstavnike suvlasnika motivirati na promjene i poboljšanja.

ZGRADONačelnik

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer