Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Nakon što je Ustavni sud 'zaustavio' energetsku obnovu, izmijenjen je zakon

Ustavni sud je krajem ožujka 'zaustavio' energetsku obnovu zgrada u Hrvatskoj, no niti mjesec dana kasnije zakon je izmijenjen i može se opet krenuti u energetsku obnovu, barem što se tiče odlučivanja suvlasnika. Novac je nešto drugo. 

Energetska obnova stambenih zgrada se vraća. Naime, 24. travnja 2021. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti.

Naime, kako piše odvjetničko društvo Kovačević, Prpić, Simeunović, uz preuzimanje i provedbu europskog pravnog okvira u području energetske učinkovitosti u pravni sustav Republike Hrvatske, najznačajnija izmjena ovoga zakona odnosi se na način izračuna potrebne većine suvlasnika za donošenje odluka o sklapanju ugovora o energetskom učinku višestambene zgrade i ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi za višestambene zgrade.

Dok je stanovništvo Republike Hrvatske već dobro upoznato s pojmom energetske obnove, ugovor o energetskom učinku manje je poznat široj javnosti. Radi se o ugovoru koji se sklapa između:

  • korisnika energetskih usluga (primjerice, suvlasnika višestambene zgrade)
  • pružatelja energetskih usluga, koji se obvezuje korisniku provesti ulaganja u mjere energetske učinkovitosti kojima će se postići određena zajamčena ušteda energije

Korisnik se obvezuje plaćati naknadu koja se određuje prema ugovorenoj novčanoj vrijednosti energetskih ušteda koje će se ostvariti tijekom trajanja ugovornog odnosa.

Stari propis koji je bio na snazi do stupanja na snagu spomenutog zakonaodluke o sklapanju ugovora o energetskom učinku višestambene zgrade i ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi za višestambene zgrade donosile su se natpolovičnom većinom glasova:

  • suvlasnika zgrade koja se računala po suvlasničkim dijelovima i
  • po broju suvlasnika nekretnine.

S obzirom na nejasno određen kriterij računanja natpolovične većine suvlasnika zgrade, tj. da se natpolovična većina računala kumulativno i po suvlasničkim dijelovima i po broju suvlasnika nekretnine, u praksi se postavilo pitanje razumljivostiprovedivosti i proturječnosti tako određenog načina računanja natpolovične većine suvlasnika.

Ustavni sud je odlučivao o ocjeni suglasnosti odredaba sada starog Zakona, točnije članka 29. stavka 1. i članka 30. stavka 2. Zakona o energetskoj učinkovitosti s Ustavom Republike Hrvatske te ih je odlučio ukinuti zbog protivnosti Ustavu Republike Hrvatske, odredivši da one prestaju važiti 15. rujna 2021. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Ipak, prije isteka roka kojeg je odredio Ustavni sud, zakonodavac je donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti izmijenio odredbe članka 29. stavka 1. i članka 30. stavka 2. Zakona o energetskoj učinkovitosti na način da se:

  • odluke o sklapanju ugovora o energetskom učinku višestambene zgrade i
  • ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi za višestambene zgrade

donose natpolovičnom većinom suvlasnika zgrade, koja se računa isključivo po suvlasničkim dijelovima, otklonivši time njihovu neustavnost.

Dakle, od 24. travnja 2021. godine kao dana stupanja na snagu spomenutog zakona, natpolovična većina suvlasnika zgrade, potrebna je za donošenje odluka o sklapanju ugovora o energetskom učinku višestambene zgrade i ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi za višestambene zgrade, i računa se isključivo po suvlasničkim dijelovima, a ne više i po broju suvlasnika nekretnine.

Ako želite znati više o energetskoj obnovi kliknite ovdje.

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Zgradonačelnik

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer