Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

U ZK ulošku stana stoji da nije priložena uporabna dozvola

Molimo Vas za savjet, u zk ulošku stana koji želimo kupiti stoji da nije priložena uporabna dozvola. Što to znači za kupnju? Uporabna dozvola je dokaz da je nekretnina izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolu i da se smije uporabljati.

Vrlo je važno kod kupnje provjeriti legalnost građevine a to znači građevinsku odnosno uporabnu dozvolu, a samo građevinska dozvola nije Vam dokaz da je nekretnina izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolom. Primjerice, moguće je da je kod gradnje povećana kvadratura prostora (za što nisu plaćeni doprinosi odnosno javna davanja) a radi čega možete Vi snositi posljedice u slučaju nadzora.

Također, u slučaju da u budućnosti želite vršiti radove na građevini za koje je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu, nedostatak uporabne dozvole Vam također može predstavljati problem.

Važno je napomenuti i kako i banke u pravilu traže predočenje uporabne dozvole u postupku odobravanja stambenih kredita.

Prodavatelj bi Vam trebao predočiti prije kupnje uporabnu dozvolu (ili rješenje o izvedenom stanju) s klauzulom pravomoćnosti, a u slučaju da se ipak odlučite na kupnju prije ishođenja takvog dokumenta, savjetujem Vam barem angažirati stručnu osobu (arhitekt) koji bi Vam provjerio da je nekretnina na terenu izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolom, iako napominjem kako takav izlazak arhitekta na teren nema značaj službene potvrde o dozvoli uporabe građevine, već je isključivo za potrebe Vaše procjene mogućnosti kupnje i potencijalnih prepreka.

Dnevno.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer