Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

Katastrofalna obnova reprezentativne zgrade

Kameni dio fasade je neočišćen, grafiti, umjesto uklonjeni, prekriveni su bojom, stolarija koja je ugrađena kao energetski učinkovita u lošijem je stanju od stare originalne iz 30-ih godina, premazi boje na metalnim ogradama i drevnim gredama izgledaju kao da ih je trackalo neko dijete…

Primjedbe stanara Doktorske kuće kod Arene u Puli na obnovu ove reprezentativne zgrade iz 1937. sežu u nedogled. Zgrada je "sređena" kroz projekt Energetske obnove višestambenih zgrada Ministarstva graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti te projekta Dolcevita Grada Pule, sveukupno vrijednih gotovo 2,6 milijuna kuna. Nevjerojatno, radovi su završeni u svibnju, a tri mjeseca kasnije niz fasadu još vise neki neobjašnjivi kablovi, pocrnjele kamene erte nisu očišćene, kao ni impozantni kameni portal, a kroz nove drvene prozore za svake jače kiše propušta voda, što se, kažu Glasu Istre sugovornici, nije događalo nikada prije.

- Na krov zgrade više ne možemo, jer je gore postavljena neka izolacija. Uzeli su ključeve svim stanarima i zabranili nam odlazak gore. Dobili smo novu drvenu stolariju od najjeftinije jelovine, a do sada smo imali dvostruku stolariju ariša, koja je bila zdrava i nakon 80 godina, priča Darko Crnogorac. On i Davorka Matić te Vladimir Jurišić redom su djeca suvlasnika zgrade.

- U zgradi žive uglavnom stariji ljudi, ali to nije razlog da ih se prevari i svašta im se podvali pod obnovu, kaže Crnogorac.

Da u obnovi, koju je izvodila pulska tvrtka Navi Coop, ima nedostataka, potvrđuje i Dražen Leko, direktor tvrtke Alfa-Inžinjering sa sjedištem u Slavonskom Brodu, koja je vodila nadzor.

- Radovi su obavljeni prema projektu, završeni su, napravljen je obračun, zapisnik o primopredaji i o nedostacima. Sve je išlo preko Castruma (upravitelj zgrade Castrum Pula 97, op.n.), oni su predali zahtjev za sufinanciranje preko Fonda. Ima nekih nedostatak poput lajsni na prozorima, ali to će se rješavati. Koliko znam, izvođač se žalio da još nije dobio novac, ali činjenica je da postoji garancija za uklanjanje nedostataka i time su suvlasnici u dobrom položaju. Popis nedostataka potpisali su stanari. Uvijek je pitanje hoće li se prije naplatiti radovi ili uklanjati nedostaci, kaže Leko.

Međutim, stanari pred zgradom tvrde da popisivanja nedostataka nije bilo, niti su za obnove vidjeli nadzornike.

- Mi smo dobili samo troškovnik, nemamo nikakav ugovor što plaćamo i što dobivamo obnovom. Vrijeme prolazi, a nitko nam ne odgovara, kaže na Lekove riječi Crnogorac.

Od ukupnog iznosa obnove, 1,18 milijuna kuna stiže iz EU-a, Grad Pula je preko Dolcevite osigurao maksimalnih 178 tisuća, a pulska Turistička zajednica sudjelovala je s 25 tisuća kuna. Suvlasnici moraju radove, kojima nisu zadovoljni, platiti gotovo 1,19 milijuna kuna, odnosno 70 tisuća po stanu!

Aleksandar Matić, direktor upravitelja zgrade tvrtke Castrum Pula 97 i pročelnika u pulskoj gradskoj upravi, tvrdi da osim predstavnice stanara, nitko nikada pismeno niti usmeno službeno nije zatražio sastanak s Upravom društva.

- Laž je da ih nismo kontaktirali. Nego svi oni odgovornost prebacuju jedni na druge. Ne zanima nas odgovornost, ni tko kome nije ili je isplatio novac. Mi samo želimo da se ovo riješi, kaže Davorka Matić.

Pročelje ove velebne zgrade posebno je bolna tema.

I Aleksandar Matić i Leko i stanari kažu da su konzervatori, s obzirom da je zgrada upisana u registar kulturnih dobara, imali stroge uvjete pri obnovi. Stoga je i na natječaju, objasnio je pročelnik Matić, bilo moguće izabrati samo licenciranog izvođača radova.

Kaže i da treba razlučiti koji su radovi odrađeni preko projekta energetske obnove, a koji preko pulske Dolcevite. Fondu i Europi bitno je bilo da ušteda energije bude veća za više od 50 posto, a Gradu je bitan izgled pročelja.

novac.jutarnji.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.